Почина собственикът на Ред Бул и Алфа Таури

На 78 години е починал собственикът на два отбора във Формула 1 – Ред Бул и Алфа Таури, Дитрих Матешиц. Диди Матешиц, както го наричаха всички, беше сред най-важните фигури във Формула 1, като смъртта му е настъпила в началото на състезателния уикенд в Остин.

Членовете на двата екипа бяха информирани за смъртта на Матешиц малко преди началото на квалификацията за Гран При на САЩ.

Матешиц е съосновател на компанията за енергийни напитки през 1987 година и оттогава насам Ред Бул само увеличава популярността си. Компанията се появява във Формула 1 в началото на 90-те години, а първият й сериозен ангажимент е през 1995 година със Заубер. В края на 2004 година Ред Бул купи Ягуар и го превърна в Ред Бул Рейсинг. Година по-късно на базата на Минарди беше създаден и Торо Росо, днес Алфа Таури.

Нарушенията на Ред Бул са в 4 направления

С Матешиц като собственик Ред Бул спечели шест световни титли при пилотите и 4 при конструкторите, както и общо 91 победи, като тук принос има и Алфа и Таури.

Ред Бул преговаря с ФИА за нарушението на тавана на бюджетите

В последните седмици се носеха слухове, че Матешиц е много болен, а малко по-рано този месец австрийски медии обвиха, че той е починал, като това беше опровергано.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти