Маунт и Кепа изведоха Челси до пета поредна победа

Челси записа пета поредна победа във всички турнири, след като спечели с 2:0 гостуването си на Астън Вила. Мейсън Маунт отбеляза и двете попадения в Бирмингам след две груби грешки на играчите на домакините. Той се възползва от лоша намеса на Тайрън Мингс в шестата минута, а в 65-ата минута се разписа от фал, след като вратарят Емилиано Мартинес сбърка в преценката си. 

Лондончани не са допускали гол в четвърти пореден мач, въпреки че днес бяха близо до това. Вила създаде множество положения през първото полувреме и удари греда, а Кепа Арисабалага направи серия от блестящи спасявания.

След този успех Челси е четвърти и изостава на 4 точки от третия Тотнъм. Ситуацията на Астън Вила става все по-сложна. Тимът е на точка от зоната на изпадащите и бъдещето на Стивън Джерард като мениджър на отбора може скоро да бъде под въпрос.

Срещата започна с опити и на двата отбор да атакуват. Бирмингамци бяха агресивни и още във втората минута стигнаха до удар от дистанция на Дъглас Луис, който не затрудни Кепа. Плановете на домакините се промениха след груба грешка на Тайрън Мингс в шестата минута. В опита си да избие топката с глава бранителят отклони топката към собствената си врата и я прати към Маунт, който откри резултата. 

Гостите си помислиха, че ще могат да контролират мача и за кратко действаха спокойно, но бързо разбраха, че ги чака тежък следобед. В 15-ата минута отличен пробив на Макгин завърши с центриране към далечната греда, където Бейли се извиси и стреля с глава, а топката се удари в горната греда.

Малко по-късно Челси се размина с получаване на гол благодарение на Кепа. Испанският вратар направи блестящо двойно спасяване. Той първо отрази удар на Макгин, а след това се справи и с изстрел на Рамзи. Топката се озова в Ингс и той нацели гредата, но нападателят бе в положение на засада.

Тимът на Джерард играеше много силно и създаваше положение след положение. При следващата добра ситуация Макгин стреля, а трябваше да подаде на Ингс, който бе на по-добра позиция. Ингс получи шанс секунди по-късно, но стреля право в Кепа. Вратарят направи поредното си блестящо спасяване в 31-ата минута, когато отрази удар с глава на Ингс.

След тези ситуации играта се успокои за известно време, а пет минути преди почивката Челси дори можеше да стигне до втори гол. Пробив на Хавертц през центъра завърши с отлично извеждащо подаване към Стърлинг, а английският национал стреля в гредата. Вила завърши първото полувреме с 11 удара към вратата на съперника, а 6 от тях точни, но така и не стигна до попадение.

Греъм Потър нямаше как да е доволен от организацията в играта на отбора си и как той се защитаваше. На почивката той извърши две смени и извади Кукурея и Хавертц, като пусна Кулибали и Аспиликуета. В резултат на инструкциите му Челси се справяше доста по-добре след почивката и ограничи ситуациите пред Кепа. Бирмингамци направи някои атаки, но те не можеха да се сравняват с опасностите през първото полувреме. Удар с глава на Уоткинс мина встрани от вратата, а изстрел от воле на Макгин бе отразен от Кепа.

Второто попадение съвсем охлади ентусиазма на домакините и тимът на Джерард постепенно загуби вяра, че може да вземе нещо от мача. Челси пък стоеше доста по-добре и дори можеше да стигне до още един гол. Удар с глава на Стърлинг мина покрай вратата след отлично центриране на влезлия като резерва Конър Галахър. До края Стърлинг още няколко пъти бе извеждан на добри позиции, но той не успя да ги завърши по най-добрия начин.

АСТЪН ВИЛА - ЧЕЛСИ 0:20:1 - Маунт (6)0:2 - Маунт (65)

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти