Барселона регистрира печалба, но заплатите продължават да тежат на бюджета

Генералната асамблея на Барселона днес одобри както резултатите за предходната финансова година, така и бюджета на клуба за настоящия сезон. Въпреки трудната си икономическа ситуация, каталунците са на печалба за миналата кампания, като причината са финансовите лостове, които бяха активирани с цел да бъдат регистрирани всички нови попълнения на отбора.

Лапорта е за отворена Суперлига

Въпросната печалба е в размер на 98 млн. евро. Както е известно, през изминалото лято клубът продаде: 10% от телевизионните права на Sixth Street за 267 млн. евро; на още 15% от тях за 25 години срещу 400 млн.; 24,5% от Barca Studios на socios.com и на други 24,5% на Orpheus Media за общо 200 млн. евро. От тях първият финансов лост е бил включен и в бюджет за миналия сезон. Останалите са предвидени за настоящата кампания и за това плановете са за рекордни приходи в размер на 1,25 млрд. евро с печалба от 275 млн. 

От друга страна, новият бюджет предвижда и ръст на парите за заплати. От 518 млн. евро през миналия отчетен период те ще достигнат до 656 млн. или 77% от очакваните приходи в размер на 856 млн. Въпреки това в клуба се надяват през сезон 2024/25 бюджетът за възнагражденията да е ограничен до 500 млн. евро, след като дотогава футболисти като Серхио Бускетс, Жерард Пике и Жорди Алба би трябвало да са напуснали “Камп Ноу”.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти