В САЩ'94 българите донесоха наслада срещу Германия, а сега са без болка и слава в Дивизия С, пишат в Испания

Въпреки че снощи Испания се класира за финалите на Лигата на нациите, мадридският AS обърна внимание и на ситуацията в Дивизия С. Така изданието анализира ситуацията на България, както и на изпадналите от Дивизия В Румъния и Швеция, които при следващото издание на турнира ще бъдат потенциални съперници на “лъвовете”. Оттам изтъкват как в САЩ’94 тези три отбора са достигали до полуфиналите и четвъртфиналите на световните първенства, а сега са далеч от славните времена.

Ето какво пише в материала на Ариц Габилондо, озаглавен: “Поколението на Хаджи пада отвисоко”:

Изпадането на Румъния и Швеция, както и присъствието на България, придават исторически колорит на Дивизия С на Лигата на нациите. Трите отбора блестяха на Мондиал 1994. 

Приключи Лигата на нациите и се потвърди изпадането в Лига С, третата дивизия на европейския футбол, от страна на Румъния и Швеция. Две силни селекции навремето, съответно четвъртфиналисти и полуфиналисти, на Мондиал ’94. В третия ешелон на Лигата на нациите те се натъкнаха на България - друг национален отбор, който направи история на въпросния турнир, също достигайки до полуфиналите, като елиминира дори Германия.

Браво, българи! Цял мач обиждани и освирквани, но победители

В паметта на едно цяло поколение са Бролин, Ларсон и Далин от шведска страна; Хаджи, Петреску и Думитреску от румънска и Стоичков, Лечков и Балъков от българска. Играчи, които написаха история и стигнаха там, където останалите европейски селекции никога не биха помислили, че е възможно да ги видят.

Румъния разби резервите на Петев, но това се оказа без никакво значение

Въпреки това все по-глобалното и равностойно ниво на европейския футбол направи така, че подобни хитови страни от световни първенства лека-полека “потъват в кладенеца”. Швеция загуби от Словения и изпадна по ужасен начин и то само за едно издание, след като изпадна от първа дивизия. От своя страна, Румъния претърпя нов провал и отиде в “кладенеца” на трета дивизия, въпреки че спечели в последния кръг. За България от известно време няма новини и отборът си остава без болка и слава в същия този европейски ешелон.

Швеция не успя да пречупи Словения се сбогува с дивизия "В"

След три издания Лигата на нациите поставя всяка селекция на нейното място. Никой не се спасява. Нито дори онези, които предизвикваха наслада сред своите привърженици и като цяло сред футболните фенове със своите незабравими изяви през 94-та като тази на Румъния срещу Аржентина на осминафиналите, на Швеция срещу Нидерландия на четвъртфиналите (което е фактическа грешка - б.р.) или вече споменатата на България срещу Германия в същия кръг. Отминали, вече исторически, времена, които нямат много общо с настоящото състояние на шведи, румънци и българи.

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти