Холанд може да счупи с огромна разлика голмайсторския рекорд в Премиър лийг

Ерлинд Холанд ще завърши сезона в Премиър лийг на Англия със 70 попадения, ако продължи да вкарва с това темпо и ако играе във всички мачове, пише "Скай Спортс" в анализ за представянето на норвежкия нападател с екипа на Манчестър Сити. Холанд, който отбеляза две попадения срещу Севиля в Шампионската лига във вторник, има десет гола във Висшата лига и е пропуснал 55 минути от всички мачове. Той записа два поредни хеттрика срещу Кристъл Палас и Нотингам Форест

Холанд няма спирачки, Ман Сити започна на скорост

Норвежецът бележи по 1.86 гола средно на мач и така е водещ реализатор в петте водещи първенства в Европа сред играчите, които са били на терена над 108 минути. Негова конкуренция са само Александър Митрович, Айвън Тоуни, Хари Кейн и Уилфрид Заха, но Холанд се представя два пъти по-добре от всички останали. Той има четири попадения повече от прогнозираното за него в първенството и е отбелязал десет пъти само с 15 точни удара - по едно попадение на 1.5 шута. Интересно е, че Холанд е вкарал почти 100 процента от ударите си в лявата част на вратата - пет попадения от шест опита. Той бележи половината от ударите си в центъра на вратата и в десния ъгъл. 

Холанд закръгли сметката си на десет гола, но Манчестър Сити пропусна шанса да излезе на върха

До момента Холанд е записал и една асистенция - при победата с 4:0 срещу Борнемут, като той направи това с първото си докосване на топката. С това норвежецът е записал попадение или голов пас във всеки мач, в който е взел участие. 22-годишният нападател има далеч по-малко докосвания или пасове в последната третина на терена от останалите голаджии във Висшата лига, но това е статистика, която далеч не може да засенчи постигнатото от него. 

Невил: Това с Холанд е нечестно

Холанд отигра топката само осем пъти срещу Борнемут и има по 13.2 докосвания между всеки от головете си. Това вдига значително и попаденията на мач за Сити, които бележат по 3.3 пъти. Това е един гол повече от крайните сметки през миналия сезон. Всички останали критерии вървят надолу и това важи също за точните удари, което е поредното доказателство за невижданата ефективност на норвежкия нападател. Ако запази настоящата си форма и играе във всеки мач, Холанд ще отбележи 70 гола през този сезон. Това прави рекорда от 32 попадения в 38 мача на Мохамед Салах за Ливърпул не толкова впечатляващ. Или както каза Гари Невил: "Просто изглежда нечестно".

Касано отново изненада: Холанд не е най-добрият нападател на Манчестър Сити

Още от Футбол свят

Виж всички