Без сервис Григор Димитров загуби битката с прогресиращ американец на US Open

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров неочаквано рано отпадна от US Open след близо 3-часова битка с прогресивния американски талант Брендън Накашима - 6:7(5), 5:7, 3:6 за 146 минути игра.

Първият сет бе загубен от Григор напълно нелогично, след като той имаше преимущество в уинърите (12-9), непредизвиканите грешки бяха по равно (16-16), както и процентите на вкаран първи сервис (по 62). Той дори не трябваше да защитава нито една точка за пробив, а Накашима спаси и трите брейк-бола. Три двойни грешки на българина в края на тайбрека обаче наклониха решаващо везните в полза на съперника му.

Вторият сет бе по-неравностоен по отношение на ефективността на сервиса, която съвсем се срина за Гришо и той не можа да поддържа дори 50%. Допуснат пробив в 12-ия решителен гейм пък го постави пред сложната задача да преследва първия в кариерата си обрат от 0:2 сета.

В третата част имаше най-малко интрига и най-малко борбеност обаче от българина, който допусна брейк за 2:4 и не можа да го върне до края.

Така недостатъчно ефективният сервис - 55% вкаран първи и 78% успешен втори - се оказа решителен в иначе равностойно започнатия дуел с Накашима. По-големият брой непредизвикани грешки, особено във втория и третия сет, също не спомогнаха на Димитров да постигне позитивен резултата - той наниза 35 уинъра и сгреши 41 пъти, а противникът му беше по-ефикасен с 32 печеливши точки и само 27 неточности.

На US Open вече Григор има 15 победи и 12 поражения, като най-доброто му постижение си остава полуфиналът през 2019 година. Оттогава досега обаче той неизменно отпада именно във втори кръг, макар миналият сезон да го стори заради контузия и болки в гърба.

Първи сет

Григор започна с невърнат втори сервис по правата в полето за равенство, а после противникът му намери линията с форхенд, но два удара по-късно българинът приключи разиграването с правия си удар - 30-0. Димитров вкара първи сервис, но Накашима блесна със серия от мощни форхенди след ретура си и записа първа точка. Две поредни линии на американеца му помогнаха да затрудни максимално топ тенисиста ни и той прати бекхенд в мрежата за 30-30. Най-после Гришо спечели лесна точка със само един допълнителен удар след началния, а невърнат сервис по правата в полето за предимство приключи гейма - 1:0.

Накашима поведе набързо след сервис с 15-0, но после Григор влезе в разиграване и започна да доминира след дълбок бекхенд в средата на корта, който провокира впоследствие и грешка на противника. Топка в мрежата от форхенда на американеца го постави под напрежение при 15-30, но той се справи с отличния си форхенд, след като разходи българина по ширината на корта - 30-30. Бекхенд в аут на Накашима, докато се бе устремил напред, даде брейк-бол на Димитров, но той бе моментално отразен с мощен сервис. Още един невърнат начален удар доведе до авантаж, а същото упражнение направи резултата 1:1.

Първият ас за Гришо - по правата в полето за равенство - бе веднага последван от такъв по диагонала в лявата половина на корта за 30-0. Накашима се понрави с дълбок ретур и после свали ниско топката с подсечен бекхенд, при което българинът не можа да прехвърли мрежата. Ретур в сантиметър аут на американеца увеличи аванса на съперника му, а първият лифриран бекхенд-уинър на Димитров затвори гейма - 2:1.

Ретур в аут на Григор даде ранен аванс на опонента му при 15-0, но Накашима сбърка форхенд в средата на корта за 15-15. Още една грешка на американеца, но провокирана от дълбок бекхенд на българина, направи съотношението 15-30 за втори пореден гейм. Неотразен сервис възстанови паритета за 30-30, а още един вече наклони везните в полза на подаващия. Вълшебен минаващ бекхенд по правата на Гришо предизвика нова порция аплодисменти и вкара съревнованието в дюс, само че първият ас на Накашима му осигури авантаж. Грешка от бекхенд на Накашима отново доведе до равенство, но следващото разиграване беше доминирано изцяло от форхенда му и той дочака неточност от предната страна на ракетата на българина. Ретур в мрежата сложи край на проблематичния гейм - 2:2.

Гришо очевидно бе намерил добър ритъм на първи сервис и с два невърнати такива поведе набързо с 30-0, а после пък пласира и неотразен втори начален удар в тялото на съперника. Първата двойна грешка дойде в подходящ момент при 40-0, а трети феноменален бекхенд-уинър по правата очарова публиката за 3:2.

Накашима започна с невърнат сервис по диагонала в дясното поле, а после добави още един към бекхенда на българина за 30-0. Обратен удар в мрежата на Григор доведе до 40-0, а ас осигури първото експресно подаване на американеца в мача за 3:3.

Непредизвикана грешка от форхенд на Гришо даде старт на следващия гейм с 0-15, но невърнат сервис по правата в полето за предимство възстанови паритета - 15-15. Последва атрактивно разиграване, в което Накашима отново натисна с форхенд по късия диагонал, но Димитров контрира със същото по прекрасен начин и дочака грешка за 30-15. Сервис-форхенд-уинър бе достатъчен за 40-15, а невърнат начален удар бе достатъчен за 4:3.

Накашима пласира ас по правата за 15-0, но после загуби разиграване с бекхенди в средата на корта след грешка - 15-15. Григор си отпусна ръката с форхенд по обратния диагонал и провокира неточност от съперника, за да дръпне с 15-30, а след пресилен бекхенд по правата на американеца се стигна до два брейк-бола. Първият бе отразен, след като Гришо с бърка с последния от серия подсечени обратни удари, а вторият се изправи след неуспешен ретур на втори сервис. Отново задната страна на ракетата подведе българина и той изостана след дюса, а неотразен сервис сложи край на гейма - 4:4.

Григор за първи път излезе на мрежата и правилно остави топката да излезе в аут за 15-0, след което повтори упражнението и завърши с елегантно и сложно бекхенд-воле от почти средата на корта. Красив форхенд по обратния диагонал му осигури аванс от 40-0, а невърнат втори сервис направи резултата 5:4.

За пореден път серия от подсечени бекхенди на Димитров завършва с негова грешка, вместо с такава на противника му - 15-0. Бекхенд-мрежа пък даде още по-добър аванс на Накашима от 30-0, след което той записа и ас. Излизане напред му осигури преимущество в разиграването и той завърши за 5:5.

Българинът отново набързо с "евтини" точки след сервиса поведе с 40-0, а елегантна къса, допълнена с минаващ бекхенд по правата, му осигури поне тайбрек - 6:5. Накашима също се справяше с напрежението и поне в началото на гейма пласираше добри начални удари, за да дръпне с 30-0, само че после сбърка непредизвикано форхенд за 30-15. Поредният бекхенд-ретур в мрежата при втори сервис се оказа пропусната възможност за Григор, но той отново се облагодетелства от грешка на противника - 40-30. Непредизвикано пресилен форхенд на Димитров пък вкара сета в тайбрек - 6:6.

"Дългият гейм" почна негативно за Гришо, който прати форхенд в мрежата и изостана с мини-пробив за 0-1. Неотразен сервис доведе до 0-2, но и Накашима пак пресили своя удар с предната страна на ракетата по обратния диагонал за 1-2 и паритет по отношение на брейковете. Още от следващия си ретур по късия диагонал обаче американецът пое контрол върху следващото разиграване и го спечели, за да осъществи нов мини-пробив за 1-3. Невърнат втори сервис по правата в полето за равенство най-после донесе точка за Димитров - 2-3. Форхенд в аут пред празен корт на Накашима възстанови равенството във всяко отношение - 3-3. Григор пласира два великолепни форхенда и въпреки защитата на съперника, мини-пробивът в българска полза стана факт за 4-3. Двойна грешка обаче накара инерцията да се изпари - 4-4, а още една такава вече подсказа за мини-криза. Американецът имаше две подавания за спечелване на тайбрека, но и той се поддаде на напрежението и прати форхенд в мрежата за 5-5. Форхенд по правата веднага след сервиса все пак му осигури сетбол, а трета поредна двойна грешка на Гришо по шокиращ начин сложи край на първата част - 6:7(5) за 54 минути.

Втори сет

Накашима повиши самочувствието си, а и късметът с целенето на линиите продължаваше да му помага в разиграванията. Сервисът му по диагоналите пък все така затрудняваше българина, като първият гейм приключи с ас - 0:1.

Размяна на удари от средата на корта, при която и двамата взимаха топката рано, завърши с грешка на Накашима за 15-0. Гришо разходи съперника си по ширината на полето и дочака неточност за 30-0, а после излезе на мрежата и с две коварни бекхенд-волета все пак дръпна с 40-0. Американецът отново блесна с мощния си форхенд и записа уинър за 40-15, но ас от втори сервис по диагонала в полето за предимство изравни резултата на 1:1.

Бекхенд-ретурите на българина отново не намираха очертанията (15-0), но Накашима сгреши от форхенд за 15-15. За съжаление, атрактивна размяна край мрежата завърши успешно за американеца, който заби бекхенд-уинър, но отново имаше късмет при нечист удар, свалил ниско топката в половината на съперника. Нещо подобно се случи отново в следващото разиграване и Григор прати бекхенд в мрежата за 40-15, а неотразен сервис даде аванс от 1:2 на Накашима.

Димитров почна с два поредни аса по диагоналите и подсказа, че сривът в края на тайбрека е отшумял. Филето най-после се намеси в негова полза и бекхенд-воле увеличи аванса му на 40-0, но впоследствие той по необясним начин сбърка със задната страна на ракетата в близост до мрежата - 40-15. Смач от средата на корта се оказа печеливш за Накашима и той успя да намали до 40-30, но българинът приклюзи гейма с бекхенд по правата - 2:2.

Набързо се стигна до 15-15 след невърнат сервис и грешка на Накашима, последвана от още една за 15-30. Ретурите на Гришо се получаваха добре в последните две точки и това му се отплати, но съперникът компенсира с ас по диагонала в полето за предимство - 30-30. Изумителна защита и съответно контраатака на Димитров го изведе до позиция за лесен форхенд-уинър до мрежата и достигане до брейк-бол. Хитро контрапие веднага след сервиса на Накашима обаче вкара гейма в дюс, а непредизвикана грешка на българина осигури и авантаж на опонента му. Още една такава пропиля добрия шанс на Гришо и той трябваше да отстъпи с 2:3.

Гришо грешно прецени, че отчаян минаващ бекхенд няма да намери очертанията на корта и изостана с 0-15, а после и удар със задната страна на ракетата му намери филето за 0-30. Българинът разстреля противника с четири поредни форхенда, а петият вече се превърна в уинър - 15-30. Великолепно инстинктивно изпълнение с удар зад гърба и между краката на Григор вдигна публиката на крака, след като той впоследствие спечели разиграването за 30-30. Невърнат сервис му осигури гейм-бол, но неуспешен опит за бекхенд по правата доведе до дюс. Непредизвикано сбъркан форхенд осигури първия брейк-бол в мача на противника, но Димитров го отрази с началния си удар. Сгрешено негово бекхенд-воле на мрежата обаче донесе нова възможност на Накашима да пробие, само че българинът пак се справи чрез сервис-форхенд. Неотразено подаване стигна за авантаж, а подсечен обратен удар на американеца сложи край на гейма - 3:3.

Поредният лековат ретур на втори сервис на Гришо даде лесна точка за опонента му, а после непредизвикана грешка от форхенд направи 30-0. Неточност край мрежата на Накашима върна интригата при 30-15, но два поредни неотразени сервиса го изведоха до 3:4. 

Тактика ретур-мрежа послужи на американеца за 0-15, но после той пресили бекхенд по правата - 15-15. Двойна грешка номер 5 на Григор го постави под напрежение при 15-30, само че чудесен кик и моментален форхенд-уинър изравниха съотношението на 30-30. Непредизвикана с предната страна на ракетата на българина му наложи да защитава точка за пробив и той се справи отново с кик по диагонала в полето за предимство, последван от форхенд по оголената права. Неотразен сервис донесе авантаж, но впоследствие прекалено висока парабола на къса топка позволи Накашима да я настигне и атакува за нов дюс. Начален удар - форхенд отново се оказа печеливша комбинация за предимство на Гришо, но той пак сам си го опропасти с непредизвикана от форхенд. Американецът най-после направи грешка, а Григор приключи спора с печеливш прав удар след сервис - 4:4.

Солидността на Накашима от сервис и основната линия отново заплашително го извеждаше до заключителния етюд от сета, без да има никакви признаци на нервност. Той набързо си спечели подаването и поведе с 4:5, без да е блестял с нещо особено и в този сегмент от двубоя, освен с постоянство.

Накашима видимо се надъха, когато поведе с 0-15, но после прекали с агресията от ретур на втори сервис и прати топката в мрежата за 15-15. Секунди по-късно бе ред на Гришо да се окуражи с поредица от форхенди и 30-15, а американецът сбърка непредизвикано форхенд за 40-15. Комбинация сервис-форхенд приключи гейма за 5:5.

Два последователни неуспешни прави удара на българина го изнервиха и той бързо изостана с 30-0, а после и не можа да отрази два сервиса на съперника - 5:6. Гришо дръпна с 15-0 с "евтина точка", но Накашима пласира мощен форхенд-уинър за 15-15. Грешка от бекхенд на Димитров доведе до 15-30, а поредица от линии на съперника направиха така че да се стигне до два брейк-бола. Сервис-форхенд отрази първата възможност, но бекхенд по правата на американеца приключи втория сет в негова полза и го доближи неимоверно до победата - 6:7(5), 5:7.

Трети сет

Накашима направи една от крайно редките си грешки в началото на третата част за 15-15, а бекхенд-ретур-уинър по обратния диагонал на Гришо намери линията и го изведе до 15-30. Грешка от задната страна на ракетата на българина възстанови паритета за 30-30, но продължително разиграване завърши с неточност на американеца за шанс за пробив. Солидният сервис на 69-ия в света го избави и от тези неприятности, като дори геймът приключи практически без игра за последните три точки - 0:1.

Григор направи атрактивно бекхенд-воле за 15-0, а после пласира невърнат втори сервис - 30-0. Смач край мрежата беше достатъчен за 40-0, а пресилен форхенд на американеца направи 1:1.

Димитров отново не демонстрира достатъчно добър тактически поглед по отношение на пласиране на ударите и се надблъскваше от основната линия, при положение че съперникът му очевидно можеше да се справи и се наслаждаваше на такъв тип мач. Негативният език на тялото се завърна след непредизвикано сбъркан бекхенд и бе последван от невърнат сервис - 1:2 за Накашима.

Продължаваха редуванията на отлични и недотам прецизни отигравания на българина, който беше изправен пред задачата да осъществи първия си обрат от 0:2 сета. Неточност от бекхенд от осовната линия след пореден дълбок ретур обаче доведе до 15-30, а още една такава по правата го изправи пред нова задача да спасява два брейк-бола. Първият бе отразен с невърнат начален удар по диагонала, а вторият - с ас по правата в полето за предимство. Нов неуспешен бекхенд обаче осигури на съперника трети шанс за пробив, но пак неотразен начален удар свърши работа за втори дюс. Ас по диагонала в дясната половина донесе авантаж на Гришо, а още един затвори проблематичния гейм по обнадеждаващ начин - 2:2.

Грешка от бекхенд и намеса на мрежата в полза на Накашима го изведоха скоросттно до аванс от 30-0, а още един неточен обратен удар на българина направи 40-0. Ас по правата доведе до 2:3. Ретур-уинър даде добро начало на следващия гейм за американеца и 0-15, но Гришо контрира с директна точка от сервис за 15-15. Грешка от форхенд в движение отново наклони везните в полза на съперника при 15-30, а още една от бекхенд вече съвсем помрачи резултата - 15-40. Ас по диагонала в дясната половина отрази първия брейк-бол, но още един удар със задната страна на ракетата в мрежата доведе до пробив и 2:4.

Добър ретур и печеливш бекхенд по диагонала на Григор му позволиха да дръпне с 0-15, но невърнат втори сервис изравни съотношението на 15-15. Ас по правата в полето за равенство направи 30-15, а невърнат сервис бе достатъчен за 40-15. Бекхенд-ретур в коварна зона пак се оказа ползотворен за Димитров и той намали на 40-30, но Накашима пласира нов ас, за да се доближи без много драми до само един гейм от победата - 2:5.

Началният удар на българина като цяло не му вършеше работа надеждно, но все пак невърнат такъв допринесе за 30-0 в задължително за спечелване подаване. Ас допринесе за 40-0, а впоследствие той спечели кратко разиграване и изпълни програмата "минимум" за 3:5.

Непредизвикано сбъркан форхенд от водеща позиция в размените сякаш олицетвори целия мач за Димитров и той изостана с 15-0. Бекхенд в мрежата - отново непровокиран - вече сериозно заплаши с приключване мача, а и Накашима вкара ас за 40-0. Форхенд-уинър на американеца го изведе до една от най-престижните победи в кариерата му - 6:7(5), 5:7, 3:6.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти