Ивет Лалова, Пламена Миткова и Тихомир Иванов подкрепиха кампанията “Бъдеще за Катрин”

Трима от най-добрите български лекоатлети Ивет Лалова, Пламена Миткова и Тихомир Иванов предоставиха свои артикули за благотворителния търг организиран от спортния журналист от БНТ Радостин Любомиров.

Търгът се провежда в подкрепа на кампанията “Бъдеще за Катрин”, с която се цели набирането на 55 000 евро за лечението на младата перничанка Катрин Йоргова, която страда от множествена склероза. Наддаването за всеки артикул ще се осъществява до недела (21.08) 23.59 часа в личния фейсбук профил на Радостин Любомиров.

За търга най-бързата българка Ивет Лалова предостави фланелка на своята лекоатлетическа академия с нейн автограф.

Световната шампионка за девойки до 20 години от първенството в Кали Пламена Миткова предостави на организатора свой екип с автограф и посвещение “За едно добро сърце”.

Часове след края на финала в скока на височина от Европейското първенство в Мюнхен Тихомир Иванов, който се класира на осмо място, обяви, че дарява своя потник, с който скачаше в германския град.

Катрин Йоргова е на 27 години и е майка на 6-годишно момченце. От 2014 година, когато й поставят диагноза множествена склероза, състоянието ѝ постепенно се влошава. Надежда да пребори коварната болест ѝ дават лекарите от Катедрата по хематология и клетъчна терапия при Националния хирургичен център „Пирогов“ в Москва, които имат дългогодишен опит в лечението на болни от МС, чрез автоложна трансплантация на хемопоетични стволови клетки (АНSСT).

Това е вид лечение, което засега не се поема от НЗОК в България, при което имунната система буквално се унищожава чрез химиотерапия, след което се възстановява чрез вливане на собствени стволови клетки. От болницата дават голям процент успеваемост на метода за стопиране на автоимунния процес. Статистиката сочи, че при 90-95 % от подложилите се през последните 10 години на това лечение, прогреса на заболяването е спрян. На този етап това е най-ефективния метод за постигане на дългосрочна ремисия и овладяване на автоимунния процес.  Силно се надяваме лечението да помогне и на Катрин, но сумата, определена от болницата е 55 000 евро и не е по възможностите на нея и на нейното семейство.  Необходими са и допълнителни средства за организиране на пътуването й до Москва. Датата, за постъпване в болницата, е определена за месец октомври 2022 година.

Всеки желаещ може да направи дарение и на следната банкова сметка:Обединена българска банка АД BG47UBBS80021035256550BIC КОД: UBBSBGSF Катрин Енчева Йоргова

В благотворителния търг се включиха редица от най-големите български спортисти. Свои артикули дариха Христо Стоичков, Григор Димитров, олимпийските шампионки от Токио Ивет Горанова, Стойка Кръстева и ансамбълът по художествена гимнастика, сребърната медалистка в спортната стрелба Антоанета Костадинова, бронзовата в борбата Евелина Николова и много други.

atletikabg.com

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти