Пиастри сменя Цунода в Алфа Таури?

Трансферната сага с младока на Алпин Оскар Пиастри, който опроверга тима, че ще кара на мястото на Фернандо Алонсо продължава и вече обхваща повече отбори във Формула 1.

В началото на седмицата стана ясно, че Алонсо е подписал с Астън Мартин и напуска Алпин и тимът обяви, че резервата Пиастри ще заеме мястото на двукратния световен шампион. Пиастри отрече и оттогава насам вървят предположения къде Оскар и мениджърът му Марк Уебър са успели да намерят място на талантливия пилот.

Досега се смяташе, че Оскар има най-голям шанс да смени сънародника си Дениъл Рикардо в Макларън, но според британския вестник The Times Пиастри ще поеме в съвсем нова посока и ще смени японеца Юки Цунода във втория отбор на Ред Бул – Алфа Таури.

Защо Пиастри е заложил на Макларън?

В това предположение има логика – Уебър запази добрите си отношения с Ред Бул, след като напусна тима и освен това е и бивш пилот и настоящ посланик на Порше – компанията, която преговаря да купи половината от тима на Ред Бул във Формула 1. Съюзът между Ред Бул и Порше трябва да заработи от 2026 година, когато в сила ще влязат новите технически правила в спорта, но реално погледнато германците ще влязат по-рано в отбора от Милтън Кийнс. Договорът на Цунода с Алфа Таури изтича в края на този сезон, но от Фаенца не са обявили дали ще го продължат или не.

Обрат! Оскар Пиастри опроверга твърденията, че ще кара за Алпин догодина

Ако Пиастри премине в Алфа Таури, то голямата му цел ще е място в Ред Бул, където да кара заедно с Макс Верстапен. Вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес наскоро преподписа с тима и остава в Ред Бул до края на 2024, което означава, че за 2025 Пиастри ще има шанс да е титуляр, ако преди това е натрупал опит в по-малкия отбор в рамките на два сезона.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти