Стана ясно колко ще получава Алонсо в Астън Мартин

Трансферът на Фернандо Алонсо в Астън Мартин в края на настоящия сезон беше голямата новина вчера, като испанецът заема мястото на 4-кратния световен шампион Себастиан Фетел, който слага край на кариерата си. Алонсо има две световни титли с Рено през 2005 и 2006, а сега ще се опита да помогне на прогреса на Астън Мартин към върха на класирането.

Според испанския вестник AS, Алонсо ще получава по 20 милиона евро на сезон в Астън Мартин. Пак по информация на изданието, договорът на Фернандо за три години, но схемата му е 1+1+1 години, т.е в контракта са предвидени различни клаузи, които трябва да се активират, за да остане валидно споразумението. Това ще позволи на пилота и на тима да оценяват съвместното си представяне в рамките на всеки един сезон.

В същото време, според Sportune.fr, испанският пилот ще кара срещу 24 милиона евро на сезон, като най-вероятно тук се включват и премиите и бонусите за добри класирания и точки.

Алонсо сменя Фетел в Астън Мартин

Сега се смята, че заплатата на Алонсо в Алпин е почти 18 милиона евро, което го прави №4 за сезона във Формула 1 по заплати след Люис Хамилтън, Макс Верстапен и Ландо Норис.

Алонсо: Бъдещето ми в Алпин може да бъде решено с 10-минутен разговор

Също снощи стана ясно, че в Алпин са били готови да предложат на Алонсо договор за два сезона - 2023 и 2024, което елиминира основния аргумент за раздялата им - твърдението, че тимът е искал да предложи на пилота договор само за един сезон, а Фернандо е държал на по-дългосрочен ангажимент.

Фетел: Мисълта за отказване беше в главата ми дълго време

Според други източници - тези на френското издание Sportune.fr, разривът с Алпин е дошъл бързо, след като от тима са искали Алонсо да подпише само за един сезон, да приеме намаляване на заплатата и за сезон 2024 да освободи мястото в отбора за Оскар Пиастри.

В Астън Мартин са искали Фетел да остане поне още една година

Как обаче е станала раздялата на Фетел с Астън Мартин? Пак според вестник AS, германецът е казал на Лорънс Строл, че ще напусне спорта в края на сезона в сряда вечерта. Предложението на тима е било за договор за още една година, като доста по-рано Себ им е казал, че обмисля възможността да сложи край на кариерата си, но все още не е стигнал до решение.

Астън Мартин: Преговаряме с Фетел за нов договор

В Испания и Франция медиите са на мнение, че Мик Шумахер и Ник де Врийс изобщо не са били обсъждани като варианти за мястото на Фетел в Астън Мартин и сега се предполага, че Дениъл Рикардо може да се върне в Алпин, а мястото в Макларън да заеме Алекс Пало от Индикар.

Алпин иска да върне Алонсо на „Льо Ман“

Също така, вече е ясно, че Алонсо е осъществил “внимателен контакт” с Астън Мартин още преди да е ясно решението на Фетел, но преговорите рязко са се ускорили от четвъртък сутринта и двете страни са стигнали бързо до разбирателство. Вестник AS уточнява, че Фернандо няма да има функция на посланик на марката Астън Мартин.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти