Ливърпул взе липсващия на Юрген Клоп трофей, Нунес засенчи Холанд

Ливърпул спечели "Къмюнити Шийлд" за първи път от 2006 г., след като победи Манчестър Сити с 3:1 на "Кинг Пауър Стейдиъм" в Лестър. Новите нападатели на двата отбора Ерлинг Холанд и Дарвин Нунес дебютираха. Норвежецът бе титуляр и направи два големи пропуска, а уругваецът влезе като резерва, но изработи дузпа и се разписа в края на срещата.Трент Александър-Арнолд откри резултата в 21-ата минута, а влезлият като резерва Хулиан Алварес изравни в 70-ата минута. Седем минути преди края Мохамед Салах се разписа от дузпа. В добавеното време Дарвин Нунес ознаменува дебюта си с гол. "Къмюнити Шийлд" беше единственият сериозен трофей, който Ливърпул не беше печелил, откакто Юрген Клоп е на "Анфийлд". Мърсисайдци вече са печелили турнира 16 пъти.

Ливърпул започна по-силно мача и Мохамед Салах създаваше сериозни проблеми на защитата на съперника в първите минути. Египтянинът на няколко пъти проби отдясно. Веднъж той намери Диас в наказателното поле, но ударът му бе блокиран. Малко по-късно Салах преодоля Кансело, но стреля във външната част на мрежата. 

В осмата минута "гражданите" стигнаха до първия си удар към вратата. Топката стигна до Де Бройне след неумело докосване на Салах. Белгиецът стреля, но Ван Дайк успя да отклони топката в ъглов удар. Мърсисайдци обаче продължаваха да доминират, а топката не стигаше до Холанд. В 14-ата минута центриране на Александър-Арнолд намери Робъртсън, но ударът му с глава бе от малък ъгъл и отиде във външната част на мрежата.

Едерсон трябваше да се намесва в 19-ата минута, когато Хендерсън бе изведен отдясно и се опита да сложи топката на главата на Фирмино. Малко по-късно Ливърпул поведе. Поредното великолепно подаване на Тиаго сложи топката на крака на Салах, а той я отклони към Александър-Арнолд. Бранителят стреля, кълбото се отклони леко в Аке, удари се в гредата и влезе в мрежата.

Голът накара Ман Сити да се активизира и тимът на Гуардиола стигна до ситуация пред Адриан, но Де Бройне стреля покрай вратата. Ерлинг Холанд получи първата си реална възможност да стреля в 34-ата минута. Той се справи с Робъртсън благодарение на физиката си и отправи удар, но Адриан отрази. Секунди по-късно Бернардо Силва центрира към норвежеца, който бе на отлична позиция, но той не успя да насочи топката.

Към края на първото полувреме "гражданите" имаха по-голям контрол, но без да създават положения. При една ситуация Марез падна в наказателното поле, след като се сблъска с Тиаго и имаше претенции за дузпа, които бързо бяха отхвърлени от съдията.

Манчестър Сити можеше да изравни веднага след почивката. Топката стигна до Марез в наказателното поле, той успя да стреля, но ударът бе слаб и Адриан изби. Като цяло обаче шампионът на Англия не успяваше да изгражда опасни атаки и Де Бройне на няколко пъти се изнерви на действията на съотборниците си. Гуардиола опита да промени нещо, като пусна в игра друго ново попълнение. Хулиан Алварес се появи заедно с Фил Фоудън, а Марез и Грийлиш напуснаха. Отговорът на Юрген Клоп бе пускането в игра на Дарвин Нунес, който замени Фирмино.

Секунди след влизането си Нунес бе изведен зад защитата. Уругваецът стигна първи до топката и бе повален от Едерсон, но бе отсъдена засада. В 64-ата минута той можеше да се разпише. Нападателят се пребори за топката, а Хендерсън го изведе сам срещу вратаря, но Нунес не успя да го преодолее. В 70-ата минута Сити изравни след попадение на Хулиан Алварес в дебюта му. Де Бройне намери Фоудън, чийто удар бе отразен от Адриан. Вратарят обаче не успя да овладее топката, тя стигна до Алварес и той я прати в мрежата.

Дарвин Нунес допринесе Ливърпул отново да поведе. Отлична контраатака завърши с центриране на Салах към нападателя. Уругваецът насочи топката с глава, а тя се удари в ръката на Рубен Диаш. Съдията Крейг Поусън пусна играта да продължи, последва дълго разглеждане с ВАР преди самият той да види ситуацията на монитор и да отсъди дузпа. От бялата точка Салах бе безпощаден и направи резултата 2:1.

"Гражданите" се изнесоха по-напред и опитаха да натиснат, но повечето опасни ситуации бяха пред тяхната врата. След удар с глава на Нунес топката мина покрай вратата, а Робъртсън стреля над вратата от отлична позиция. Секунди преди края на редовното време в игра се появи друго ново попадение на Ливърпул - Фабио Карвальо.

В добавеното време Холанд прати топката в мрежата, но попадение нямаше, тъй като преди това топката бе излязла от игра. В 94-ата минута Дарвин Нунес ознаменува дебюта си с гол. След комбинация между Карвальо и Салах топката стигна до Робъртсън. Той я прати към Нунес, който от трудна позиция с глава я насочи към мрежата. След това отиде да празнува пред феновете на Ливърпул.

В самия край на двубоя Холанд пропусна великолепен шанс да се разпише. След удар на Фоудън вратарят отби топката на крака на норвежеца, но след неговия изстрел тя се удари в горната греда и мина над вратата.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти