Коу: Ако Ямайка иска световно първенство, ще трябва да завърши ремонта на Националния стадион

Ако Ямайка ще участва в надпреварата за домакинство на Световното първенство по лека атлетика в бъдеще, ремонтът на Националния стадион трябва да бъде завършен, сподели президентът на Световната атлетика Себастиан Коу.

Коу говори на пресконференция в последния ден на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, Орегон, където Ямайка завърши на трето място с 10 медала (два златни, седем сребърни и един бронзов).

Ремонтът на проекта трябваше да започне миналата година, но има закъснение. В своята секторна дебатна презентация миналия месец министърът на културата, равенството между половете, развлеченията и спорта Оливия Грейндж каза, че ремонтите са част от проекта за 60-то наследство на Ямайка, но не даде времева линия за началото му.

Коу каза, че дискусиите с Грейндж са показали намерението на Ямайка да организира планетарен шампионат тук в бъдеще.

“Тя ми говореше за програмата, която стои зад обновяването на Националния стадион и когато и ако това бъде постигнато, това ще бъде съоръжение от световна класа и съм сигурен, че Ямайка е достатъчно амбициозна, за да иска да организира нашите събития“, каза Коу.

Ямайка беше домакин на Световното първенство за юноши през 2002 г., където многократният световен и олимпийски шампион Юсейн Болт спечели титлата на 200 метра и по това време беше най-младият световен шампион за юноши - на 15 години и 332 дни.

Въпреки че не дава директна времева линия кога Ямайка или Карибите могат да бъдат домакини на световно първенство, Коу каза, че инфраструктурата ще бъде водещият фактор за това колко дълго регионът ще трябва да чака.

“Става дума за съоръжения, оперативна мобилност и всички тези неща и се надявам, че това ще бъде обсъдено през следващите години“, каза още Коу.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти