България U20 отнесе шамар, но продължава напред на Европейското

Младежкият национален отбор на България по баскетбол допусна разочароваща загуба от Ирландия със 72:75 (23:14, 12:11, 15:28, 22:22) в последния си мач от група “C” на Европейското първенство в Дивизия “Б” в Тбилиси. Въпреки поражението обаче селекцията на Георги Младенов оглави крайното класиране в групата и избегна да бъде съперник на един от големите фаворити на шампионата - Сърбия, на четвъртфиналите. Вместо това “лъвчетата” ще играят срещу втория в група “D”, където в спор за мястото са отборите на Финландия, Швейцария и Албания.

Така в крайна сметка България U20 завършва на първо място, благодарение на точковата си разлика от +24. Латвия застава на втора позиция с +9, докато Ирландия, въпреки прекрасното си представяне, отпада от борбата за медалите заради третото си място с общо точково съотношение -8.Това беше безсъмнено най-слабо проведеният мач от страна на националите ни на първенството в Тбилиси. Всичко вървеше по план за "лъвчетата" до средата на третата четвърт, когато авансът на "трикольорите" бе цели 16 точки при 45:29. Именно тогава започна кошмарът за възпитаниците на Младенов - ирландците започнаха постепенно да скъсяват дистанцията, а във финалния период изнесоха лекция на българския отбор, когато резултатът вече бе 53:68 в тяхна полза. Българският състав успя да спаси кожата си в последните две минути, възползвайки се от поредица необмислени решения от страна на своя съперник, за да запише серия от десет безответни точки и да си върне първата позиция в крайното класиране. Въпреки щастливия развой на събитията, "лъвчетата" ще трябва да си вземат много поуки от днешното поражение. Селекцията на Георги Младенов допусна цели 24 грешки в нападение срещу само 10 за отбора на Ирландия, като представянето в двете фази на играта на националите ни през второто полувреме бе много колеблива. Нужно е младежите бързо да забравят за случилото се днес и да повишат нивото на концентрация, защото предстоят решителните битки от елиминационната фаза. 

"Лъвчетата" с втора поредна победа на Европейското

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Отборът на Ирландия се поздрави с по-успешно начало на двубоя, като в основата на добрите действия и серията от 4:0 в полза на символичните домакини бе центърът Раполас Буйвидас, отбелязал всички точки за тима до момента. Нахлулият с гръм и трясък в титулярната петица след отличното си представяне в предния двубой Мартин Ангелов обаче запали искрата за "лъвчетата", връщайки четирите точки, за да изравни резултата при 4:4. Дамян Минков, Лъчезар Тошков и Константин Костадинов го последваха, като българският отбор придоби самочувствие и предизвика смяна на водачеството при 8:13 в своя полза. Боеспособните ирландци обаче не позволиха да изостанат твърде много и набързо се доближиха на точка пасив с нова минисерия, която обаче бе контрирана от тройка на Минков и кош на Емил Стоилов, чрез които България U20 излезе напред с преднина от шест точки при 12:18. Националите ни успяха да запазят същия аванс преди последното си притежание, което също се оказа перфектно - тройка на Берк Мехмед маркира резултат 14:23 в полза на "лъвчетата" след първите 10 минути игра.

България U20 с мечтан старт на Европейското в Грузия

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Първите две минути игра във втората четвърт предложиха редица неточности и от двете страни, като в крайна сметка резултатът остана непроменен при 14:23 за "лъвчетата". Момчетата на Георги Младенов задържаха високото ниво в дефанзивен план и успяха първи да се разпишат в периода, след като Константин Костадинов порази целта от далечно разстояние, за да изведе националите ни напред с двуцифрена разлика за първи път в мача при 14:26. Възпитаниците на Падрейг Флеминг намериха сили да се измъкнат от дългата суша без отбелязан кош и нанесоха минисерия от пет безответни точки, за да скъсят разликата при 19:26. Емил Стоилов се погрижи да удържи временно щурма на съперника, но тройка на Джейми Мълдоуни свали дистанцията до шест точки при 22:28. Все пак отборът на Георги Младенов съумя да запази своето преимущество на терена, благодарение на важна тройка от Михаил Комбаков и два успешни наказателни изстрела от Васил Попов - 22:33. Ирландците възстановиха две точки от своя пасив, но хубава стрелба на Константин Костадинов постави край на гонитбата в първото полувреме - 25:35 в полза на България U20.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Българският отбор пренесе доминацията си и в началото на вторите 20 минути, които започнаха с нова серия за "лъвчетата", помогнала им да се изстрелят напред с 15 точки при 25:40. Възпитаниците на Георги Младенов поддържаха убедителния си двуцифрен аванс в хода на първата половина на третата четвърт, но често срещаха отпор от своите съперници, най-вече от Самюъл Аладжики Ола-Олуа, който собственоръчно се опитваше да задържи отбора си в мача. Тройка на Раполас Буйвидас пък намали разликата до под 10 точки при 36:45 в полза на България U20. Дори и след прекъсването от страна на българския щаб играчите в бели екипи продължаваха да изглеждат изключително настоятелни на терена, като първата тройка в мача на Ола-Олуа намали разликата до само пет точки при 42:47. Националите ни обаче имаха решение и на това действие на опонента, след като снайперистът Берк Мехмед отговори на предизвикателството за 42:50. Ола-Олуа обаче не спираше да тормози "лъвчетата", реализирайки втора поредна далечна стрелба, а малко след това дистанцията между двата тима бе скъсена до едно притежание при 47:50 с оставащи малко над 60 секунди до края на третата четвърт. 

Емил Стоилов сред най-полезните на Европейското до момента

Представянето на националите ни в края на третата част придобиваше все по-притеснителни размери, тъй като Ирландия успя да стигне до пълен обрат при 51:50, възползвайки се от тоталната липса на самообладание в редиците на "трикольорите". В крайна сметка четвъртината приключи със серия от 11 безответни точки в актива на символичните домакини, които излязоха напред с 53:50 преди началото на последната част.ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:След близо четириминутна пауза "лъвчетата" най-сетне успяха да разплетат мрежичката на съперника. Това се случи чрез триточково изпълнение на Мартин Ангелов, който първо реализира наказателен изстрел заради техническо нарушение, а след това отбеляза от средна дистанция за 53:53. Отборът на Ирландия обаче продължаваше да стои стабилен на паркета и да редува точни изстрели зад дъгата, като Шон МакКарти и Раполас Буйвидас изведоха символичните домакини напред при 59:53. Блокажът в играта в офанзивен план на българския състав срещу съперниковата зона позволяваше на ирландците да трупат все по-сериозна увереност, което се потвърди след поредните успешни изяви на Ола-Олуа и МакКарти - първа двуцифрена преднина за състава на Падрейг Флеминг при 63:53. Българският отбор нямаше никакъв отговор срещу действията на своя съперник, като в средата на последната четвърт разликата стана кошмарна - 15 точки при 69:54 в полза на Ирландия. Тройка на Васил Попов бе единственото по-запомнящо се изпълнение от страна на "лъвчетата" от доста време насам, като чрез стрелбата на играча на Рилски спортист дистанцията се скъси до 13 точки при 70:57. Времето, а и като цяло силите на българите привършваха, така че Ирландия можеше да затвори мача спокойно в своя полза. Символичните домакини водеха със 73:62 на влизане в последните 60 секунди игра от редовното време, в които Константин Костадинов вдъхна живот на България, скъсявайки разликата до 75:67 с 30 секунди на таблото. 

В този момент самите ирландци започнаха да вършат необмислени действия, тъй като Раполас Буйвидас стана автор на неспортсменско нарушение. Берк Мехмед реализира един от двата наказателни удара, като "лъвчетата" имаха и притежание при 75:68. Все пак "лъвчетата" се пребориха за първото място в крайното класиране, благодарение на още четири безответни точки в своя актив, като кош на Берк Мехмед за крайното 75:72 изпрати националите ни на четвъртфинал като най-добрият отбор от група "C".Самюъл Аладжики Ола-Олуа наниза 19 точки и хвана 7 борби за отбора на Ирландия. Шон МакКарти реализира още 15, а Раполас Буйвидас се отчете с 13 точки и 5 борби.Константин Костадинов бе най-полезен за България с 24 точки и 9 борби. Попадналият в титулярната петица Мартин Ангелов изигра нов силен мач с 11 точки.ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:ИРЛАНДИЯ: Кристофър Фултън 6, Ели Ленихън 5, Килиън Грибън 4, Самюъл Аладжики Ола-Олуа 19, Раполас Буйвидас 13 (Джейми Мълдоуни 8, Майкъл О'Махоуни 3, Робърт Греъм 2, Джейк Версхойл, Лиирой Одайъхи, Даръг Фъргюсън)БЪЛГАРИЯ: Мартин Ангелов 11, Лъчезар Тошков 5, Дамян Минков 8, Константин Костадинов 24, Емил Стоилов 7 (Берк Мехмед 9, Васил Попов 5, Михаил Комбаков 3, Виктор Гергов, Георги Герганов, Иван Спиров, Мартин Йорданов)

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти