Девон Алън не може да повярва, че бе дисквалифициран заради фалстарт от една хилядна от секундата, но смята да насочи вниманието си към НФЛ

Една хилядна от секундата бе причина американският спринтьор Девон Алън да бъде дисквалифициран от финала на 110 метра с препятствия на световното първенство по лека атлетика в Юджийн.

Американецът бе фаворит за златния медал, след като през юни даде най-добър резултат в света за сезона и трето постижение за всички времена, а мнозина очакваха и да атакува близо десетилетния световен рекорд на Ариес Мерит.

Вместо това обаче Алън, който е състезател по американски футбол за отбора на Филаделфия Ийгълс, бе дисквалифициран и трябваше да изгледа по телевизора как сънародникът му Грант Халоуей защитава световната си титла.

"Страдам, че не успях да бягам. Не мога да повярвам, че става дума за фалстарт от една хилядна от секундата. Пистата тук е толкова близо до трибуните, а феновете са толкова шумни, че се разсеях за момент. Затова се ядосвам", коментира Алън след състезанието.

В Юджийн хърделистът се чувстваше като у дома, тъй като завърши образованието си точно в Орегонския университет, който приема световния шампионат. При извеждането му от пистата феновете бурно освиркаха съдийското решение, а самият атлет дълго оспорваше наказанието. Самият бегач тръгна след звуковия сигнал за старт, но сензорите на старта отчетоха минимално нарушение, което даде достатъчно основание на съдиите за дисквалификация.

Канадският спринтьор Ансон Хенри веднага се застъпи за Алън и написа в Туитър, че правилото за фалстарт трябва да бъде променено.

"Разкарайте сензорите на стартовите блокчета. Ако стартираш след стартовия изстрел, трябва да имаш право да бягаш. Точка по въпроса", заяви Хенри.

След края на състезанието Девон Алън добави, че вече ще насочи вниманието си изцяло към предстоящия сезон в Националната футболна лига.

"Целта ми е да играя в НФЛ и да помогна на Ийгълс да спечелят Супербоул", каза новобранецът в тима на Филаделфия.

"Леката атлетика е изключително труден спорт, защото тренираш цяла година за едно състезание, което трае 13 секунди. Цялата ти личност се изгражда върху едно състезание", завърши лекоатлетът.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти