Гуаню Джоу: Ореолът ме спаси

За втора поредна година надпреварата за Гран При на Великобритания започна с тежка катастрофа в първата обиколка. През миналия сезон това бе ударът между Макс Верстапен и Люис Хамилтън, който отпрати нидерлнадеца в гумената стена на „Копс“ с над 250 км/ч.

Вчера още в първия завой на състезанието имаше масова катастрофа, а най-сериозни бяха последствията за Гуаню Джоу. Китаецът бе ударен от Джордж Ръсел метри след старта и се преобърна по таван, като неговата кола остана в такова положение над 300 метра, докато той не се удара в предпазните заграждения. След този удар болидът на Джоу се преобърна и той се приземи в странично положение зад мантинелите.

Разбира се надпреварата бе спряно моментално, за да бъде оказана помощ на пилота на Алфа Ромео, който се размина без сериозни наранявания, а само с голям уплах. След финала на Гран При на Великобритания Джоу говори пред сайта на своя отбор, за да благодари на медиците и маршалите, които са му оказали помощ. Той също така не избегна да спомене и ореолът, който му е спасил живота.

„Беше голяма катастрофа и се радвам, че съм добре. Маршалите и медиците на пистата бяха страхотни в тяхната бърза реакция. Дължа благодарности и на ФИА и на Формула 1 за тяхната неспирна работа по правенето на нашите коли по-безопасни. Ореолът ме спаси днес, това показва, че всяка стъпка, която се прави за подобряването на нашите коли е много ценна“, заяви китаецът.

Той също така потвърди, че възнамерява да участва в уикенда за Гран При на Австрия в края на тази седмица въпреки катастрофата си вчера. Именно на „Ред Бул Ринг“ преди година той дебютира в състезателен уикенд, когато смени Фернандо Алонсо за първата тренировка пред Гран При на Австрия.

„Аз съм по-мотивиран от всякога да се върна на пистата и да правя това, което обичам. Здрав съм и гледам напред към Австрия“, каза Джоу.

През вчерашния ден ореолът спаси общо два живота. Освен Джоу и Рой Нисани може да благодари на инженерите на ФИА за въвеждането на това защитно приспособление около главите на пилотите. Израелецът бе замесен в тежък инцидент на старта на основното състезание във Формула 2, в който се вряза в отскочилата кола на Денис Хаугер, но ореолът пое цялата сила на удара. Ако него го няма, тогава глава на пилота щеше първа да срещне болида на Хаугер.

Още от Моторни спортове

Виж всички