Само една петъчна тренировка в Гран При на Япония

Организаторите на световния шампионат в клас MotoGP обявиха една промяна, свързана с провеждането на Гран При на Япония по-късно тази година. Тя включва елиминирането на сутрешните тренировки във всички три клас (MotoGP, Moto2 и Moto3) на световния шампионат.

Това се налага заради факта, че надпреварата на „Мотеги“ е предвидена да се проведе в края на септември, само седмица след Гран При на Арагон в Испания. Настоящата геополитическа обстановка, свързана с войната в Украйна обаче прави невъзможно гарантирането на цялото оборудване на трите клас навреме до Япония.

Поради тази причина Moto3 и Moto2 ще имат само по една тренировка в петък, с дължина от съответно 40 и 45 минути, като те ще започнат респективно в 7:15 и 8:10 часа българско време. Единствената подготвителна сесия за пилотите от MotoGP в Япония в петък ще стартира в 9:05 часа и ще бъде удължена с 30 минути спрямо стандартната си дължина. Така тя ще продължи 75, вместо 45 минути.

И за трите клас общите резултати от тренировката в петък и тази в събота за формирането на класирането, което ще определи кои пилоти ще прогресират директно във втората квалификационна сесия.

MotoGP отмени петъчните тренировки за Гран При на Аржентина

За MotoGP това е втори случай през 2022 година, в който се налага промяна в графика на състезателен уикенд заради транспорта на каргото. По-рано това се случи в Аржентина, където всички петъчни сесии бяха отменени, а в събота се проведоха по две удължени тренировки и квалификациите и в трите клас.

Гран При на Япония се завръща в календара на MotoGP след двугодишно отсъствие, наложено заради пандемията от коронавирус и свързаните с нея ограничения за пътуване в глобален мащаб. Състезанието на „Мотеги“ е предвидена за 25 септември.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти