Надал бе опрян до стената, но стигна до мач с Джокович

Едва за трети път в кариерата си Рафаел Надал игра петсетов мач на “Ролан Гарос”, но и този път не допусна да бъде победен. Краля на клея надви с 3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 Феликс Оже-Алиасим и на четвъртфиналите ще се изправи срещу водача в световната ранглиста Новак Джокович. 

Оже-Алиасим, в чийто щаб е чичото на Надал - Тони, даде всичко от себе си, за да поднесе една от най-големите изненади в историята на турнира, но не успя. Канадецът не загуби сет в предишните два кръга, а днес стартира много силно и не се предаде до самия край, но Надал все пак взе своето след битка, продължила 4 часа и 23 минути.

Деветият в схемата Оже-Алиасим поведе с 5:1 в първия сет. След това Надал направи три пробива в следващите две части и обърна развоя на мача. 

В четвъртата част Оже-Алиасим отново взе аванс от 4:1 и изравни, а в петия Надал взе подаването на съперника си за 5:3 и при свой сервис затвори двубоя с първия си мачбол. 

Така испанецът си осигури 59-и сблъсък с Джокович (Сърбия) в спор за място на полуфиналите. Това беше едва трети път в общо 111 мача, когато Надал играе пет сета на "Ролан Гарос”. Предшните два бяха срещу Джон Иснър в първия кръг през 2011 година и срещу Джокович на полуфиналите през 2013-а.

Надал, който ще навърши 36 години в петък, игра полуфинал срещу Джокович в Париж и миналата година, но загуби. 

"Разбира се, че се познаваме добре. Имаме много голяма история. Ще бъда концентриран, ще дам всичко от себе си. Не знам какво ще се случи, но ще се боря до край", каза Рафа, който има 13 титли на “Ролан Гарос”. 

Джокович води с 30-28 в двубоите с Надал. Никои други двама мъже не са играли помежду си толкова пъти в професионалната ера на тениса.

На четвъртфиналите е и Карлос Алкарас. Младата звезда на световния тенис не остави шансове на Карен Хачанов и го елиминира в три сета - 6:1, 6:4, 6:4. 

Следващият съперник на 19-годишния испанец е Александър Зверев.

Още от Тенис

Виж всички