Променят подхода за бокса в Баку преди Гран При на Азербайджан

Организаторите на Гран При на Азербайджан разкриха, че ще направят промяна по подхода за алеята пред боксовете преди тазгодишното издание на надпреварата по улиците на Баку, която е предвидена за 12 юни. 

Пит-лейнът в Баку започва в една от най-бързите точки не само на самото трасе, но и целият шампионат като цяло. Пилотите трябва да намалят рязко своята скорост докато са все още върху състезателната повърхност, за да могат да заобиколят стената, която разделя боксовете и пистата. 

През миналата година ъгълът на тази стена попадна под светлината на прожекторите, след гръмналата гума на Макс Верстапен в самия край на състезанието в Баку. Бъдещият световен шампион загуби контрол над своя автомобил именно в тази зона на пистата, но тогава той се удари в стената от дясната страна на трасето, която е напълно успоредна на посоката на движение.

След случилото се с нидерландеца световният шампион за 2016 година и бивши победител в Баку Нико Розберг определи тази секция като „най-опасната“ в целия календар.

„Представете си, че нещо се счупи във вашата кола. Движете се с 350 км/ч. От ляво имате стена, която е директно срещу вас. Ако нещо се счупи и вие се ударите в стената край, вас вече ви няма. Това е едно от най-страшните места, където съм карал кола от Формула 1. Минаването от тук ми се струва напълно грешно“, каза германецът преди година.

След критиките от него и сънародникът му Себастиан Фетел организаторите са решили да направят леки корекции. Това разкри шефът на състезанието Ариф Рахимов по-рано днес.

„Ние променяме малко входа на алеята пред боксовете. По самата писта няма да има промени, но изискахме от ФИА промени по входа на бокса, за да бъде той по-безопасен. Ще видим какво ще стане. Пилотите обикновено не правят грешки там“, каза Рахимов.

Той също така разкри, че в Баку има огромно желание за приемането на един от шестте спринта, които ще бъдат част от календара във Формула 1 догодина. Тогава ще изтече и настоящият договор на Гран При на Азербайджан, като се очаква разговорите за неговото удължаване да стартират по време на тазгодишното издание на надпреварата.

„Това е едно от нещата, за които ще говоря. Смятам, че при тази заетост на Формула 1 в момента, най-лесно тяхното внимание се привлича когато те са при теб да се състезават. Аз съм голям привърженик на спринта, наистина харесвам тази идея.

„Смятам, че е добре да има промяна в нещата през годините. Нещата стават скучни когато са еднообразни, губи се интересът. Когато има подобни промени според мен те са положителни за спорта“, завърши Рахимов.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти