Оманяла ще бяга срещу идола си Йохан Блейк на "Златен шпайк"

Кенийската сензация в спринта Фердинанд Оманяла вече се готви да се изправи на пистата срещу своя идол Йохан Блейк. Това ще се случи на турнира “Златен шпайк” в Острава на 31 май. Само преди няколко дни най-бързият мъж в Африка спечели надпреварата на 100 метра на Kip Keinop Classic в Найроби, но сблъсъкът с олимпийския шампион Марсел Джейкъбс пропадна, след като италианецът постъпи в болница заради хранително натравяне. 

В Острава на 31 май ща стартират още южноафриканецът Акани Симбине и роденият в Ямайка и състезаващ се за Канада Жером Блейк. Личният рекорд на Жером Блейк е 10.00 секунди, а Омянала има 9.77 секунди. 

Йохан Блейк, който е двукратен олимпийски и световен шампион на 4 по 100 метра, има най-силно лично постижение от участниците - 9.69 секунди от 2012 г. Носителят и на световна титла на 100 метра обаче не е в толкова силна форма през последните години, в които беше застигнат и от много контузии.  

Миналия септември Оманяла спечели Kip Keino Classic в Найроби с 9.77 секунди, а Симбине завърши втори с 9.84 сек.  

“Вече гледах резултатите на Оманяла миналата година и исках да участва на състезанието ни в Загреб, което също организираме, но той имаше проблеми с визата и не можеше да пътува“, каза вчера Алфонс Юк, организатор на “Златен шпайк”, описвайки 26-годишния Оманяла като “специален талант“.

“Знаех, че той е на специално ниво, като се има предвид, че кенийците са известни с бягането на разстояние. Гледах състезанието (Kip Keino Classic) в събота и как той се справи със скоростта на сребърния медалист от САЩ на 100 м от Олимпийските игри Фред Кърли през втората част на бягането. Всички мислеха, че Кърли ще спечели, но това не се случи”, добави той. 

“Острава е състезание, за което винаги съм мечтал, защото (световният рекордьор Юсейн) Болт обичаше мястото“, каза Оманяла вчера.

“Толкова съм развълнуван, защото знам, че ще бягам много бързо там“, добави кениецът. 

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти