Чили оспорва мястото на Еквадор на Световното заради нередовна картотека

Националният отбор на Еквадор може да загуби мястото си на Световното първенство в Катар тази година. Чилийската футболна федерация се обърна към Дисциплинарната комисия на ФИФА за разследване по подозрение за неправомерна картотека на еквадорския играч Бирон Кастийо. Според чилийската страна Кастийо е играл за националния отбор на Еквадор с фалшив акт за раждане и фалшиво гражданство в световните квалификации в зона Южна Америка, съобщи АП

Чилийците твърдят, че разполагат с доказателства, че Кастийо е роден не в Еквадор, а в Колумбия, също така играчът е с три години по-възрастен от посоченото в документите му. Чили настоява да присъди служебни загуби на Еквадор във всичките осем мача с участието на футболиста в квалификациите за Мондиал 2022. 

Ако ФИФА направи това, националният отбор на Чили ще се изкачи на четвърто място в класирането на квалификационния турнир и ще заеме мястото на Еквадор във финалната фаза на Световното първенство. 

Отбелязва се, че случаят с Кастийо вече е бил разследван преди няколко години в Еквадор, но е решено играчът да играе за националния отбор. Защитникът дебютира за националния отбор през септември 2021 г. в мача от квалификациите за Световно първенство 2022 срещу Парагвай (2:0). Еквадор зае 4-то място в квалификациите в зона Южна Америка и директно достигна до финалния етап на Мондиала. Отборът е в група А с домакина Катар, Сенегал и Нидерландия.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти