Леклер спечели квалификацията в Австралия

Шарл Леклер с Ферари спечели квалификацията за Гран При на Австралия и записа втория си полпозишън този сезон след успеха в Бахрейн. Пилотът от Монако победи с 0,286 секунди световния шампион Макс Верстапен, който оглави подреждането в последните минути на квалификацията. Това е първи полпозишън за Ферари в Австралия от 15 години насам и той дойде при завръщането на Формула 1 в Мелбърн след 3-годишна пауза.

Трети остана другият пилот на Ред Бул Серхио Перес, който беше най-бърз във втората част на квалификацията, а място на втора редица си осигури и Ландо Норис с Макларън.

В първата си бърза обиколка в третата част Верстапен допусна малка грешка и завърши на 1 хилядна от секундата зад съотборника си Перес. И двамата обаче бяха изпреварени от Леклер, а финалът на обиколката му съвпадна с катастрофата на Фернандо Алонсо с Алпин, която стана 7 минути преди края на квалификацията. Испанецът атакува много сериозно в бързата си обиколка, записа рекорден втори сектор, но се удари в третия и това го лиши от шанс да се пребори за място на втора редица на старта, каквато беше целта му.

Ландо Норис най-бърз в последната тренировка

Двамата пилоти на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел проведоха помежду си оспорвана битка за 5-ото място, като малко преди финала Ръсел излезе 5-и, но с втора поредна бърза обиколка Хамилтън успя да мине пред него и двамата се наредиха на трета редица.

Второ състезание в Сингапур сменя Русия?

Топ 10 допълниха Дениъл Рикардо с Макларън, Естебан Окон с Алпин, Карлос Сайнц с Ферари и катастрофиралия Алонсо.

За Сайнц третата част на квалификацията се оказа пълен провал. Катастрофата на Алонсо дойде малко преди края на бързата му обиколка и за втори пореден уикенд той извади лош късмет да се окаже в тази ситуация. При последния си опит Сайнц допусна грешка и завърши на секунда и половина от Леклер, това го прави 9-и и той остави Шарл да се бори утре сам срещу двамата пилоти на Ред Бул в челото.

Квалификацията днес започна със странен удар между двамата канадци Ланс Строл с Астън Мартин и Никола Латифи с Уилямс, които не се разбраха как точно да се разминат при подготовката на бързите им обиколки.

А за първи път от 103 състезания, тоест от квалификацията в Абу Даби през 2016 Валтери Ботас не успя да стигне до участие в третата част на квалификацията. Финландецът успя да удължи тази серия и с колата на Алфа Ромео в първите два старта тази година, но днес нямаше достатъчно скорост.

Класиране в квалификацията за Гран При на Австралия

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти