Сайнц: Ферари имаше нужда от чистия лист хартия, за да започне да печели отново

Според Карлос Сайнц отборът на Ферари е имал нужда от пълното пренаписване на правилата във Формула 1, за да се върне на победния път, след като прекара последните години в средата на класирането.

Скудерията е един от отборите, които се възползваха максимално от въвеждането на изцяло нови технически правила за старта на сезон 2022. Това позволи на Сайнц и Шарл Леклер да спечелят двойна победа в Гран При на Бахрейн, а в Саудитска Арабия преди две седмици те завършиха втори и трети. Така те събраха общо 78 точки, което осигурява аванс от 40 пункта на Скудерията пред Мерцедес в класирането при конструкторите.

Леклер и Сайнц донесоха мечтана двойна победа на Ферари в Гран При на Бахрейн, провал за Ред Бул

„Изминаха няколко трудни години за Ферари, но те бяха използвани, за да се преструктурира отборът вътрешно, за да стане той по-силен, да стане по-добър. Използвахме смяната на правилата и започнахме от нулата, с чист лист хартия и използвахме максимално това.

Сайнц разкри основната си цел за сезон 2022 във Формула 1

„Винаги съм знаел, че Ферари разполага с правилните хора и правилния манталитет, за да бъде там, където е сега. Определено имахме нужда от този чист лист хартия, защото с предишните правила Ред Бул и Мерцедес имаха огромен аванс спрямо останалите. Според нас разликата беше твърде голяма, за да бъде заличена без промяна в правилата. Тази промяна ни даде шанса, който ние използвахме по много добър начин“, каза испанецът.

Сайнц има още „козове в ръкава си“ в битката с Леклер

Това подобряване във формата на Ферари засили очакванията на Тифозите към Сайнц и Леклер, които ще имат цели два шанса да ги зарадват с победа на италианска земя в хода на сезона. Първият от тях ще бъде още след две седмици, когато ще се проведе Гран При на Емилия-Романя на пистата „Имола“. Тогава със сигурност трибуните на трасето в близост до Болоня ще бъде препълнени със запалянковци на Скудерията. 

Президентът на Ферари: Имаме най-добрите пилоти!

„Като пилото определено е страхотно да се види вълнението на Тифозите, което се завърна в техните очи. Определено това ни липсваше през последните години, когато бяхме в много лоша форма. Още тук, в Мелбърн, а и другата вече се усеща, че хората имат големи очаквания към нас и се вълнуват. Мисля, че това е добре и за Ферари, и за спорта“, коментира Сайнц. 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти