Защо е толкова трудно да бъде победен Хамилтън?

Бившият съотборник на Люис Хамилтън в Макларън Хейки Ковалайнен разкри защо е толкова трудно да бъде победен британецът, като смята, че Нико Розберг е щял да е “мъртъв” след още един сезон с Люис.

Ковалайнен кара заедно с Хамилтън в Макларън през 2008 и 2009 и остана на заден план в тима още в първия им сезон като съотборници, когато Люис взе първата си световна титла. И сега финландецът разказва какво означава да си съотборник на най-успешния пилот в историята на Формула 1.

“Понякога можех да карам с неговото темпо, но в хода на целия сезон ми беше много трудно да съм на нивото му - обясни Ковалайнен пред talkSPORT. - В един момент обаче вече нямаш необходимата енергия, за да продължаваш така, както стана с мен. Не можех да постигам неговите времена, не можех да правя състезания като неговите, не ми беше никак лесно.”

Хамилтън скочи 10 пъти от самолет за един ден

Хейки, който в момента е начело в японския рали шампионат с две победи, коментира и битката на Хамилтън с Макс Верстапен.

Розберг: Страдах и изпитах болка за Хамилтън след драмата от финала в Абу Даби

“Нивото, на което кара Люис е толкова високо, че дори супер талантлив пилот като Макс Верстапен трябва да полага изключително големи усилия, да е пределно концентриран, да влага много енергия, за да го победи, това не е никак лесно. Просто е - не всеки може да постигне нещо подобно”, допълни финландецът.

Бивш пилот: Хамилтън иска да унищожи Верстапен

Друг бивш съотборник на Хамилтън - Нико Розберг, обяви, че се оттегля от Формула 1 само три дни, след като победи Люис в битката за световната титла през 2016 година. Ковалайнен коментира, че напълно разбира решението на Нико.

Макс: Трябва да победя всички, не само Люис

“Мисля, че Розберг трябваше да използва всичко, което можеше, за да победи Люис и това едва не го уби. Той си е казал, че не може да направи още един такъв сезон, ако не се беше отказал, щеше да е мъртъв”, допълни образно Хейки.

Алонсо и Фетел: Статутът на шампион ще даде тласък на Верстапен през 2022

Финландецът е уверен, че силното представяне на Хамилтън се е отразило и на развитието на кариерата на Фернандо Алонсо. Британецът дебютира във Формула 1 през 2007, когато Алонсо беше действащият световен шампион и голямата звезда на Макларън. Но между двамата избухна голям скандал, а в края на 2007 Алонсо напусна Макларън, а през 2008 Люис взе първата си титла.

Бергер: Подходът на Хамилтън е в средата между Сена и Прост

“След двете си титли с Рено Алонсо винаги взима грешни решения за развитие на кариерата си, понякога се чудя дали началото на този процес не беше изненадата му от скоростта на Хамилтън - коментира Ковалайнен. - Ако това е бил основният проблем, след това дойде разривът с Рон Денис и тима. Тогава Фернандо нямаше къде да отиде и завръщането му в Рено беше крачка назад. Оттогава насам той е в ролята на догонващ и така и не успя да се възстанови напълно.”

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти