Още два отбора от Европа ще подпечатат визите си за Катар

Тази вечер още два отбора от Европа ще подпечатат визите си за Световното първенство в Катар в края на годината. Днес ще се изиграят два от трите финални плейофа за класиране на Мондиала. Срещите противопоставят Полша и Швеция в единия финал и Португалия и Северна Македония в другия. Победителите продължават напред, а загубилите ще ронят горчиви сълзи, останали на крачка от мечтата.

Полша може да се каже, че имаше късмет да достигне до този етап без игра. Левандовски и компания трябваше да играят срещу Русия на 1/2-финалния бараж, но "Сборная" бе дисквалифициран заради войната в Украйна и така "Дружина полска" отиде направо на финала.

В същото време Швеция трябваше да мине по доста трънлив път, за да стигне дотук. "Тре кронур" трябваше да играят 120 минути в 1/2-финалния бараж с Чехия, но успяха да спечелят с гол в продълженията с 1:0. Сега обаче скандинавците са в доста по-неизгодна позиция, още повече, че днес гостуват в Хожув, където и публиката ще бъде допълнителен фактор в полза на Полша.

Другият финален плейоф е още по-любопитен, главно заради участието на Северна Македония в него. Западните ни съседи сътвориха огромна сензация и елиминираха не кой да е, а европейския шампион Италия на 1/2-финала. Те спечелиха с 1:0 с гол в добавеното време визатата си в Палермо и направиха така, че "Скуадра адзура" да пропусне втори пореден Мондиал. Сега играчите на Благоя Милевски се канят да сътворят нов подвиг и да вземат скалпа и на Португалия насред "До Драгао".

Все пак "Мореплавателите" си остават фаворит в този финал. Те разполагат с изключително класни играчи във всяка зона на терена, а на върха на атаката е един от най-великите футболисти в света в лицето на Кристиано Роналдо. Те имат и опита и домакинското предимство на своя страна. Португалците вече елиминираха един тим от Балканите в лицето на Турция на 1/2-финалния плейоф с 3:1, като сега се надяват да довършат започнатото срещу Северна Македония.

Днес трябваше да има и още един финален бараж, но той е отложен за неопределено време. Вече знаем единия участник, който достигна до тази фаза и това е тимът на Уелс, който победи на 1/2-финала с 2:1 Австрия. Другият 1/2-финален сблъсък между Шотландия и Украйна обаче не се изигра заради войната в Украйна, като не е ясно кога тази среща ще може да се проведе.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти