Ландо Норис обясни коя е най-голямата промяна в новите коли във Формула 1

Пилотът на Макларън във Формула 1 Ландо Норис заяви, че най-голямата промяна в колите за 2022 година е увеличаването на тяхното тегло, а не аеродинамичните промени.

По думите на британеца, който бе най-бърз във вчерашния първи ден на предсезонните тестове в Барселона, увеличаването на теглото с близо 50 килограма влияе най-много на поведението на болидите. Причина затова увеличаване в масата на колите в преминаването към гумите с 18-инчови джанти и заздравяването на структурите за безопасност около кокпита. 

Ландо Норис оглави класирането в края на първия ден на тестовете във Формула 1

„Теглото прави голяма разлика в пилотирането и поведението на колата. Тя е много по-тежка от миналата година. Усеща се много по-бавна, по-тромава. Все едно караш с гориво за състезание, но правиш квалификационна обиколка. Разликите се усещат най-вече в спирането. Представянето не е същото.

„Не вярвам обаче да ни отнеме много време преди да свикнем с тези характеристики. Съвсем скоро за нас това ще стане новото нормално“, каза Норис.

Подобно мнение изрази и звездата на Хаас Мик Шумахер, който заради проблеми с пода на VF-22 направи само 23 обиколки в първия ден на изпитанията на „Каталуния“.

„Според мен голямата разлика е теглото. Това оказва голямо влияние в почти всеки завой, но най-вече в бавните. Като цяло се насладих на усещането в новата кола. Направих само 23 обиколки, но се надявам в следващите дни да направя повече. Първоначалните ми впечатления са позитивни“, заяви младият германец.

Той също така направи и по-подробно сравнение между новите коли и тези, които бяха използвани до края на миналия сезон.

„Не бих казал, че е като нощ и ден. Все още караме в кръг и сме бързи. Като цяло, без да изпадам в подробности, ние ще трябва да се адаптираме. Ще трябва да анализираме нещата по различен начин и да имаме различен подход. Ще имаме различни притеснения и ще е важно кой ще се адаптира най-бързо и ще реши пъзела най-добре“, каза Шумахер.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти