Дешан пред Стоичков: Мбапе, Бензема и Гризман правят разликата, но сами не могат да донесат успеха

Христо Стоичков и Дидие Дешан – двама великани във футболния свят разговаряха открито за ТВ гиганта TUDN, а срещата между двамата бе излъчена и в предаването „Код Спорт“ по RING, където Камата има своя рубрика. Дешан е “магнит за трофеи” и визитката му го доказа. Днес стадионът в родния му Байон се нарича “Дидие Дешан”. Чест, която приляга на едва третия във футбола със световна титла и като играч, и като треньор след Марио Загало и Франц Бекенбауер. Ликува като капитан на „петлите“ със световна и европейска титла. А след това като треньор изведе Франция до златото на Мондиал 2018. Ето част от интервюта на Стоичков със селекционера на „петлите“.

- Дидие, имаш на разположение може би най-доброто атакуващо трио в света – Мбапе, Бензема и Гризман. Как се управляват толкова класни футболисти?

- Тези трима играчи не са сами на терена. И те, въпреки високата си класа, зависят от останалите, от пасовете, които получават. Най-вече от халфовете, например. Хубаво би било тежестта между тях в един идеален свят да се разпредели по 33 процента в нападение. Но това няма как да се случи. Затова и в даден случай един изпъква, в друг се откроява неговият партньор. Хубавото е, че и тримата притежават усещането за колектив. Да, те могат да направят разликата, но няма как сами да донесат успеха в даден мач. Не могат без приноса на останалите. Не могат. Не разбирай, че ги карам непременно да се връщат в нашето наказателно поле, да правят шпагати например. Но в позиционирането си все пак трябва и те да бъдат от полза на колектива.

- По всеобщото мнение следващият най-добър футболист в света ще бъде Килиан Мбапе. Какво можеш да му подскажеш, за да стане наистина номер 1?

- Той вече правеше невероятни неща на терена, когато бе на по-малко от 20. А сега, само на 22-годишна възраст, той има зад гърба си цели 50 участия с националната фланелка! Така че той вече блести на терена, но от него се очаква да показва още и още. Неговата статистика е невероятна. Килиан има потенциал да расте като класа, но очакванията на журналистите и публиката са това да стане бързо и както казах, те искат „и още, и още“. И така се оформя проблем. Той вече е показал много и ако се задържи на същото ниво, за никого няма да е достатъчно. Но Килиан пък е от тези конкурентни играчи, които искат всичко – да са на върха, да са на топ ниво в конкуренцията с най-добрите в света. И въпреки всичко, той винаги мисли първо за отбора. Разбира се, понякога и Мбапе не е в най-доброто си състояние. И да – не е машина и на всеки може да се случи. Но той винаги гледа да помогне на колектива. Дори да може сам да направи историята, първо мисли за отбора.

- Усещаш ли натиск от страна на пресата, изискване да се печели винаги и на всяка цена?

- Аз не се чувствам под напрежение. Отдавна за мен напрежението е повече адреналин, благодарение на който да се представиш по-силно. Онова, което се пише и коментира за моята персона, реално е без значение. От значение за мен на първо място е онова, което се случва вътре в отбора, защото ние сме последните световни шампиони и трябва да сме на топ ниво във всяко отношение. Има една теза, която се шири и сред феновете, и в пресата, че щом отборът на Франция се появи на терена, значи вече сме спечелили с 3:0. Но не е така. Иска ми се да беше вярно, но уви не е така. Ние също може да се затрудним, защото съперникът винаги желае да ни създаде проблеми. Но пък е истина, че в момента пред Франция стои задължението да постига положителни резултати и ние не го забравяме никога.

Дешан иска да води клубен отбор след престоя си начело на Франция

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти