Дешан пред Стоичков: Мбапе, Бензема и Гризман правят разликата, но сами не могат да донесат успеха

Дешан пред Стоичков: Мбапе, Бензема и Гризман правят разликата, но сами не могат да донесат успеха

Христо Стоичков и Дидие Дешан – двама великани във футболния свят разговаряха открито за ТВ гиганта TUDN, а срещата между двамата бе излъчена и в предаването „Код Спорт“ по RING, където Камата има своя рубрика. Дешан е “магнит за трофеи” и визитката му го доказа. Днес стадионът в родния му Байон се нарича “Дидие Дешан”. Чест, която приляга на едва третия във футбола със световна титла и като играч, и като треньор след Марио Загало и Франц Бекенбауер. Ликува като капитан на „петлите“ със световна и европейска титла. А след това като треньор изведе Франция до златото на Мондиал 2018. Ето част от интервюта на Стоичков със селекционера на „петлите“.

- Дидие, имаш на разположение може би най-доброто атакуващо трио в света – Мбапе, Бензема и Гризман. Как се управляват толкова класни футболисти?

- Тези трима играчи не са сами на терена. И те, въпреки високата си класа, зависят от останалите, от пасовете, които получават. Най-вече от халфовете, например. Хубаво би било тежестта между тях в един идеален свят да се разпредели по 33 процента в нападение. Но това няма как да се случи. Затова и в даден случай един изпъква, в друг се откроява неговият партньор. Хубавото е, че и тримата притежават усещането за колектив. Да, те могат да направят разликата, но няма как сами да донесат успеха в даден мач. Не могат без приноса на останалите. Не могат. Не разбирай, че ги карам непременно да се връщат в нашето наказателно поле, да правят шпагати например. Но в позиционирането си все пак трябва и те да бъдат от полза на колектива.

- По всеобщото мнение следващият най-добър футболист в света ще бъде Килиан Мбапе. Какво можеш да му подскажеш, за да стане наистина номер 1?

- Той вече правеше невероятни неща на терена, когато бе на по-малко от 20. А сега, само на 22-годишна възраст, той има зад гърба си цели 50 участия с националната фланелка! Така че той вече блести на терена, но от него се очаква да показва още и още. Неговата статистика е невероятна. Килиан има потенциал да расте като класа, но очакванията на журналистите и публиката са това да стане бързо и както казах, те искат „и още, и още“. И така се оформя проблем. Той вече е показал много и ако се задържи на същото ниво, за никого няма да е достатъчно. Но Килиан пък е от тези конкурентни играчи, които искат всичко – да са на върха, да са на топ ниво в конкуренцията с най-добрите в света. И въпреки всичко, той винаги мисли първо за отбора. Разбира се, понякога и Мбапе не е в най-доброто си състояние. И да – не е машина и на всеки може да се случи. Но той винаги гледа да помогне на колектива. Дори да може сам да направи историята, първо мисли за отбора.

- Усещаш ли натиск от страна на пресата, изискване да се печели винаги и на всяка цена?

- Аз не се чувствам под напрежение. Отдавна за мен напрежението е повече адреналин, благодарение на който да се представиш по-силно. Онова, което се пише и коментира за моята персона, реално е без значение. От значение за мен на първо място е онова, което се случва вътре в отбора, защото ние сме последните световни шампиони и трябва да сме на топ ниво във всяко отношение. Има една теза, която се шири и сред феновете, и в пресата, че щом отборът на Франция се появи на терена, значи вече сме спечелили с 3:0. Но не е така. Иска ми се да беше вярно, но уви не е така. Ние също може да се затрудним, защото съперникът винаги желае да ни създаде проблеми. Но пък е истина, че в момента пред Франция стои задължението да постига положителни резултати и ние не го забравяме никога.

Дешан иска да води клубен отбор след престоя си начело на Франция
Дешан иска да води клубен отбор след престоя си начело на Франция

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти