Почина бившият президент на световната атлетика Ламин Диак

Бившият президент на световната атлетика Ламин Диак почина тази нощ в Дакар на 88-годишна възраст. Той беше начело на световната атлетика в продължение на 16 години (1999-2015), преди да се забърка в редица скандали и да стане символ на лобизма и на корупцията, които свалиха доверието в международната федерация.

Ламин Диак е първият президент на световната атлетика, който не е европеец. Той е бил и политик, като е кмет на Дакар от 1978-а до 1980-а, а до 1993 година е и депутат.

Той е смятан за един от ключовите хора в корумпираната система, която е прикривала дълги години случаите на допинг в Русия, но през септември 2020 година е осъден от френското правосъдие на четири години години затвор, от които две години ефективна присъда, и глоба от 500 000 евро за корупция и злоупотреба с доверие. Той беше обжалвал и трябваше да се насрочи дата за нов съдебен процес.

Диак е разследван и за пасивна корупция за определянето на домакин на Олимпийските игри в Рио де Жанейро (2016), Токио (2020) и световното първенство по лека атлетика през 2017 година.

Като млад Ламин Диак е бил състезател на дълъг скок във Франция, след това е бил футболист и технически директор на националния отбор хо футбол на Сенегал след независимостта от 1960-а.

Той е бил още президент на Олимпийския комитет на Сенегал и вицепрезидент на международната федерация по лека атлетика преди да стане президент през декември 1999 година след кончината на италианеца Примо Небиоло.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти