Ливърпул се разправи за пореден път с Арсенал и излезе на второ място

Ливърпул разби с 4:0 Арсенал на "Анфийлд" в дербито от 12-ия кръг на Премиър лийг. Садио Мане, Диого Жота, Мохамед Салах и Такуми Минамино се разписаха, а стражът на лондончани Аарън Рамсдейл спаси гостите от разгром с няколко чудесни намеси. Мърсисайдци се върнаха на победния път, след като в последните си два мача в първенството записаха равенство с Брайтън и загуба от Уест Хам. Заедно с това, "червените" прекъснаха серията на Арсенал от осем поредни срещи без загуба в Премиър лийг. След днешния успех Ливърпул излезе на второ място във временното класиране, изоставайки на четири точки зад лидера Челси. Утре шампионът Манчестър Сити може да измести мърсисайдци от втората позиция, ако победи Евертън.

Клоп направи две принудителни промени в сравнение с мача с Уест Хам. Анди Робъртсън и Джордан Хендерсън, които получиха контузии по време на мачовете с националните отбори, отстъпиха местата си на Костас Цимикас и Тиаго Алкантара. Робъртсън изобщо не бе групата, а Хендерсън остана на пейката за началото. Там бяха  и четирима тинейджъри - Оуен Бек, Тайлър Мортън, Конър Брейдли и Кайд Гордън, които запълниха групата след многото контузии в лагера на мърсисайдци.

Артета бе извършил една промяна. Томас Партей се възстанови и започна. Мейтланд-Найлс седна на пейката.

Двата отбора се вкопчиха в здрава тактическа битка от самото начало. Лондончани приеха играта в своята половина и целта им бе при отнемане на топката бързо да се изнасят в предни позиции. В 17-ата минута Сака засече центриране на Томиясу, но Окслейд-Чембърлейн му попречи и ударът на английския национал премина встрани. След това обаче мърсисайдци систематично започнаха да увеличават натиска. 

Между 29-ата и 37-ата минута Аарън Рамсдейл на три пъти се намеси решаващо, за да съхрани нулевото равенство. Първо стражът на Арсенал изби удар от въздуха на Тиаго, след което топката стигна до Мане. Сенегалецът на два пъти опита да засече отблизо, но Рамсдейл изби. В 35-ата минута стражът на Арсенал спаси инстинктивно и удар от няколко метра на Салах, който засече центриране на Цимикас. Само две минути след това Рамсдейл за трети път се намеси блестящо, избивайки над вратата си изстрел на Александър-Арнолд от 17 метра. 

След първата от тези ситуации Арсенал организира една атака, в края на която Лаказет прати топката във вратата, но това попадение правилно бе отменено заради засада. След второто спасяване на Рамсдейл пък се появи напрежение между Артета и Клоп, които влязоха в много разгорещена размяна на реплики след единоборство между Мане и Томиясу. Двамата получиха официални предупреждения за реакциите си. 

В 40-ата минута логичното се случи и Ливърпул излезе напред в резултата, след като Садио Мане засече с глава прекрасно центриране на Александър-Арнолд от фал.

Ливърпул влезе по-добре и във второто полувреме. В 50-ата минута Окслейд-Чембърлейн пропусна добра ситуация, но две минути след това преднината на мърсисайдци вече бе от два гола. Нуно Тавареш сгреши фатално, след като подаде топката на Жота пред границата на наказателното поле. Нападателят много елегантно преодоля Габриел и Рамсдейл и прати топката в опразнената врата за 2:0.

В 65-ата минута най-сетне Арсенал създаде нещо интересно в предни позиции. Лаказет изведе много добре по земя Обамеянг, който стреля по диагонала, но Алисон се намеси добре и изби с крак.

Три минути след това Жота пропусна страхотен шанс да направи резултата 3:0, след като получи прекрасно подаване от Салах в наказателното поле и стреля веднага, но Рамсдейл за пореден път спаси Арсенал.

В 73-тата минута и третият нападател на Ливърпул в днешната селекция на Клоп се разписа. Жота много хубаво изведе с глава малко след центъра Мане. Сенегалецът си поведе силно, но със страхотен спринт догони топката, след което центрира към Салах, който засече отблизо.

В 77-ата минута Минамино, който се появи в игра на мястото на Жота секунди по-рано, засече на далечната греда подаване на Александър-Арнолд - 4:0.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти