Хелмут Марко е притеснен за шансовете на Верстапен заради „ракетата“ на Мерцедес

Моторспорт съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко изрази своите притеснения относно шансовете на Макс Верстапен да се пребори за титлата през 2021 година заради „ракета“, с която разполагат в екипа на Мерцедес.

Хамилтън срази Верстапен след грандиозен дуел в Бразилия

В Гран При на Сао Пауло съперникът на нидерландеца Люис Хамилтън сложи своя пети двигател с вътрешно горене от началото на годината и бе категорично най-бързият пилот на дългите прави на „Интерлагос“. Това помогна на седемкратния шампион да превъзмогне няколкото наказания, които получи в хода на уикенда и да триумфира в Бразилия.

Тото Волф: Край на дипломацията след Гран При на Сао Пауло

Така той стопи изоставането си от Верстапен в спора за титлата на 14 точки три кръга преди края на сезона във Формула 1. Според Марко тази висока скорост на Мерцедес е притеснителна за Ред Бул в оставащите стартове в Катар, Саудитска Арабия и Абу Даби. 

„Не бяхме виждали двигател като този от Мерцедес в последните години. Те успяха да създадат майсторско произведение и да направят колата си като ракета на правите в тази част от сезона“, каза Марко пред Sky Sports Germany.

От Мерцедес разкриха с колко крилото на Хамилтън е било нелегално

Австриецът също така потвърди, че инженерите на Хонда ще анализират от къде може да е дошла тази топ скорост на Мерцедес.

„Ние разглеждаме фактите и вече комуникираме с инженерите на Хонда. Ако нещата продължат така, това не е добре за шампионата“, завърши Марко.

Хамилтън: Важно е да спечелим поне една от титлите

В същото време самият Верстапен заяви още след края на петъчната квалификация на „Интерлагос“, че не се притеснява от високото темпо на Мерцедес. Според младия нидерландец в Мерцедес могат да използват тази висока мощност само в един уикенд, след което трябва да намалят оборотите, за да запазят повече ресурс в мотора си.

Верстапен не е изненадан от темпото на Хамилтън в Бразилия след сменения двигател

Битката между Верстапен и Хамилтън продължава този уикенд с първата в историята Гран При на Катар, която ще се проведе под изкуственото осветление на мотоциклетната писта „Лусайл“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти