Пилотите ще губят обиколки, записани при двойни жълти флагове от ГП на САЩ

От Международната автомобилна федерация (ФИА) официално потвърдиха, че всяка обиколка, записа след преминаване през зона с двойни жълти флагове, ще бъде изтривана от Гран При на САЩ този уикенд.

Този ход на комисарите идва в директен отговор на полемиките около липсата на наказание срещу Фернандо Алонсо в Турция преди две седмици. Тогава пилотът на Алпин записа своя първи тур в хода на квалификацията след преминаване през сектор с двойни жълти флагове в началото на обиколка.

Фернандо Алонсо се размина с наказание преди старта на Гран При на Турция

Испанецът обаче се размина със санкция, тъй като стюардите прецениха, че той е върнал достатъчно газта в своя опит. Като доказателство за това действие на Алонсо бе използвана неговата следващата обиколка, която бе с цели 3.5 секунди по-бърза спрямо тази, в която той премина през жълти флагове. Това решение на комисарите предизвика голямо недоволство от страна на съперниците на Алпин, който бяха на мнение, че двукратният шампион е трябвало да бъде санкционира. 

Формула 1 ще изпробва нова система за жълти флагове

С цел улесняване на работата на съдиите от този уикенд всяка обиколка в тренировки или квалификации, която е постигната след преминаване през двойни жълти знамена ще бъде изтрита. Подобно правило бе въведено в MotoGP в началото на сезон 2020, след като част от пилотите бяха обвинени, че не спазват жълтите знамена по време на своите ключови бързи обиколки в тренировките и квалификациите в кралския клас.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти