Ще бъде ли преразгледан чл. 44 (2)? Аматьорите имат право да закрият професионалния футбол на конгреса на БФС

През последните 30 години една от най-често срещаните реплики след несполучливи мачове на клубно и национално ниво в България е “закривай БФС”, “закривай националния отбор” или “закривай този цирк “А” група”.

И ако думите на запалянковците са по-скоро плод на емоция, се оказа, че Устава на Българския футболен съюз дава това право на аматьорските клубове, където ритат за здраве и удоволствие голяма част от феновете на футбола.

Член 44 (2) е категоричен: Решенията за изменение и допълнение на устава, за преместване на седалището, за преобразуване или прекратяване на БФС се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите делегати.

Това значи, че ако всички клубове присъстват на конгреса, подобно решение може да се вземе с 354 от 531 гласа.

Справката показва, че в България има само 31 професионални футболни клуба и поне на хартия те не могат да прокарат нито едно решение без съгласието на аматьорите. Няма значение, че бюджетите на част от тях надхвърлят 10-20 млн. лева, а повечето тимове от “А” и “Б” областните групи се издържат с до 50 000 лева на година.

Уставът обаче е категоричен, че именно аматьорите могат да изберат президент и Изпълком на футболния съюз дори да не получат подкрепа за това от нито един клуб от efbet, Втора и четирите Трети лиги.

А вече е ясно, че правилникът им позволява и да закрият футболния съюз.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти