Пилотите на Ферари искат промени за спринтовите уикенди във Формула 1

Дуото на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц изрази своето мнение относно формата за уикендите във Формула 1, в които се използва съботната спринтова квалификация.

Тя е под формата на 100-километрово състезание и определя стартовата решетка за същинския неделен старт, а реда на потегляне за нея се решава в петък следобед. Тогава се провежда класическата квалификация, а преди нея има само една 60-минутната свободна тренировка.

И според двамата наличието на само една подготвителна сесия и цялостната структура на петъчна ден с перфектна. Проблемите обаче идват с събота, когато има нова свободна тренировка и спринтова квалификация. В 60-те минути за подготовка обаче отборите и пилотите нямат възможност да правят съществени промени по своите автомобили, тъй като от началото на петъчната квалификация те се намират в условията на „закрит парк“.

Ботас триумфира в спринта на „Монца“, Верстапен ще потегли първи в ГП на Италия

„Харесва ми форматът за петък. Той определено е позитив. В нормалните петъци се отегчавам, защото няма какво да се спечели или загуби в двете тренировки. Да, правим повече обиколки, което винаги е добре, но имаш много възможности да си върнеш загубеното от първата тренировка на пример.

„Сега първата тренировка е важна сесия и си заслужава да се натиска в нея и да се търси лимитът. Смятам, че е добре за нас пилотите да натискаме от самото начало на уикенда. Това е и по-интересно за шоуто, затова аз харесвам петъчния формат“, каза Леклер.

„Спринтът обаче не ми хареса толкова на „Монца“. Според мен има какво да се подобри и да се изпробва нещо ново. Вече има няколко идеи и смятам, че всички сме съгласни, че трябва да се опита нещо различно за спринтовата квалификация“, добави монегаскът.

Неговото мнение бе подкрепено и от това на съотборника му Сайнц.

„Определено петъкът е подобрение за всички. Смятам, че първата тренировка е вълнуваща, защото не можеш да си позволиш грешки. Освен това за отборите, които разполагат с всичките тези симулации в днешно време, идват добре подготвени и са силни още от първата тренировка.

„Съгласен съм с Шарл за това, че трябва да намерим начин да направим съботите по-интересни. Не мисля, че сега те дава същото вълнение, като класическата квалификация в събота. Точно за това трябва да намерим начин да направим спринтовата квалификация по-интересна“, каза испанецът.

Шефът на „Черните кончета“ Матиа Биното заяви по време на уикенда в Италия, че би бил в подкрепа на обръщане на решетка за спринтовите състезания, но остава отворен и към други идеи.

Последният спринт във Формула 1 за 2021 ще се проведе в Бразилия

„Мисля, че новият формат е позитивен експеримент ако се гледа целият уикенд, а не само един ден, защото има екшън във всеки един от дните. Затова смятам, че можем да го сметнем за позитив, но той може да бъде подобрен. Има идеи от сорта на обърната решетка.“

„Ако не тази, то аз съм сигурен, че ще има други идеи, които ще се зародят в комисията за Ф1, ФИА и другите ръководители и аз съм отворен към тях. Мисля, че трябва да сме честни и да признаем експеримента за успешен до момента, въпреки че той може още да бъде подобрен. Да видим какви идеи ще се появят освен моята“, каза италианецът.

Третият и последен спринт за сезон 2021 във Формула 1 ще се проведе в Гран При на Сао Пауло на пистата „Интерлагос“. Уикендът в Бразилия е предвиден за период 12-14 ноември като той ще бъде под номер 19 от общо 22 за годината.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти