Деветима европейски шампиони под 20 години от Талин станаха и световни в Найроби

Деветима европейски шампиони по лека атлетика за юноши и девойки под 20 години от Талин 2021 станаха и световни шампиони за същата възраст на планетарния форум в Найроби (Кения), който завърши в края на миналата седмица.

Безспорно постижение №1 на първенството в Кения беше световният рекорд на Саша Зоя на 110 метра с препятствия от 12.72 секунди. 19-годишният атлет, който се състезава за Франция, започна с 12.99 сек в сериите, световен рекорд от 12.93 секунди в полуфиналите и още един световен рекорд от 12.72 секунди във финала. Постижението на Зоя, постигнато над 99-сантиметровите препятствия, е най-бързото време на 110 м/пр във всички възрастови групи.

Друг от европейските таланти, които тази година извоюваха и световни титли, беше Миколас Алекна. Литовецът, син на легенрадния Виргилиус Алекна, спечели световното злато с втори резултат във вечната ранглиста при юношите под 20 години - 69.81 м.

Шведката Мая Аскаг също постигна нещо впечатляващо. По-рано през сезона тя се окичи със златни европейски медали в скока на дължина и в тройния скок, а в Найроби повтори дубъла си и на световно ниво. Тя стана едва втората атлетка в историята с подобно постижение.

Нейният съотборник Габриел Уолмарк прибави към европейската си титла в тройния скок и световната титла при юношите под 20 години. След като подобри рекорда на Швеция за юноши под 20 години на Кристиан Олсон с 16.39 метра в Талин, той коригира още малко своето постижение за златото в Кения.

Финландските атлети също направиха силен световен шампионат. Сага Ванинен, която и догодина ще може д асе състезава при девойките под 20 години, заслужи световната титла в седмобоя, след като по-рано през сезона спечели и европейската. Нейната сънародничка Силия Косонен, която държи световния рекорд за девойки под 20 години в хвърлянето на чук, спечели и планетарната титла с рекорд на шампионатите от 71.64 м.

Йонатан Капитолник беше сред отличниците за Израел този сезон. След като стана първият израелски атлет с европейска титла под 20 години в Талин, Капитолник повтори постижението си и на Световното в Найроби. 18-годишният атлет записа личен рекорд от 2.26 м за планетарното злато. Нещо повече - той беше с 9 сантиметра по-добър от втория в класирането, което е най-голямата разлика в историята на шампионатите.

Състезаващата се като неутрален атлет рускиня Виолета Игнатиева повтори европейския си успех в мятането на диск и на световната сцена. Европейският шампион за юноши под 20 години на 400 метра с препятствия Берке Акам (Турция) беше повишен от сребърен медалист до световен шампион, след като първоначалният победител Оскар Едлунд беше дисквалифициран.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти