Кал Кръчлоу може да смени Маверик Винялес на „Силвърстоун“

Тестовият пилот на Yamaha в MotoGP Кал Кръчлоу може да замени испанеца Маверик Винялес в заводския екип на японския производител от Гран При на Великобритания в кралския клас след две седмици.

Британецът прекрати своята състезателна кариера в края на миналата година, след което стана тестови пилот на Yamaha. Пенсионирането на Кръчлоу обаче не продължи дълго и той се завърна на стартовата решетка още в десетия старт за сезон 2021 като заместник на Франко Морбидели в състава на Petronas Yamaha SRT. 

Предполагаем саботаж вади Маверик Винялес от Гран При на Австрия

Първоначално завръщането на британеца трябваше да продължи само три старта (двата в Австрия и този във Великобритания), но това изглежда няма да е точно така. Причина за тази изненада е разривът в отношенията между Винялес и Yamaha, което доведе дори до принудителното оттегляне на испанеца от Гран При на Австрия тази седмица.

Тази санкция от страна на Yamaha бе наложена заради поведението на Винялес в Гран При на Щирия миналата неделя. Тогава според японския тим пилотът е направил опит нарочно да повреди своя мотор като е карал ненужно дълго на максимални обороти на дългите прави на „Ред Бул Ринг“.

Кръчлоу сменя Морбидели в състава на Petronas Yamaha SRT

Заради тези действия на Винялес от Yamaha почти сигурно ще прекратят взаимоотношенията си с пилот още преди края на кампанията и така ще имат нужда от негов заместник в оставащите стартове. Двете страни и без това ще се разделят в края на годината, след като те постигнаха съгласие за предварително прекратяване на двугодишното си споразумение.

А преминаването на Кръчлоу в заводския екип на японския производител ще отвори вратата за неговия сънародник Джейк Диксън да дебютира в кралския клас в домашната си надпревара след две седмици. Диксън в момента се състезава в Moto2 с тима на Petronas SRT, но след слабото си началото на кампания е вън от битката за титлата. Именно поради тази причина той най-вероятно ще получи шанса да замени Морбидели на „Силвърстоун“, преди италианецът да се завърна за Гран При на Арагон в средата на септември.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти