Volvo представи технологична революция

Volvo Cars представи своята бъдеща технологична пътна карта по време на Volvo Cars Tech Moment, онлайн технологично събитие, коетo илюстрира превръщането на компанията в електрически премиум автомобилен бранд и световен лидер в бързоразвиващия се премиум електрически сегмент до 2030 г.

По време на събитието на живо от Гьотеборг, Швеция, компанията даде на публиката първи поглед върху технологиите, които са в основата на бъдещето на Volvo Cars, при което всички следващи поколения автомобили ще бъдат изцяло електрически. Представители на компаниите Google, Luminar, Northvolt и NVIDIA също се присъединиха и дадоха своя принос към събитието.

Volvo Cars Tech Moment включи набор от ключови бележки и интерактивни сесии с въпроси и отговори, които предоставиха нови вълнуващи подробности в области като пътя на компанията към пълна електрификация, нейната амбиция да предприема все по-вътрешни разработки на софтуер, планове й за следващото поколение безопасност и план за въвеждане на автономното шофиране.

Като част от събитието, компанията представи и бъдещия си подход към информационно-развлекателната система и концептуален автомобил, който визуализира своята технологична пътна карта и който показва прозрение за бъдещето на дизайна в чисто електрическата ера.

Следващото поколение автомобили Volvo ще бъде най-сигурното в компанията досега, благодарение на авангардни софтуерни и хардуерни технологии, съчетани с непрекъснати и по-бързи подобрения на функциите за безопасност с помощта на данни в реално време.

Volvo Cars винаги е възприемала основан на данни подход към безопасността, използвайки данни за трафика от реални ситуации, за да разработи нови технологии за безопасност и да направи автомобилите си още по-сигурни. За своето следващо поколение автомобили, Volvo Cars сега се стреми към обработка на данни от клиентски автомобили в реално време, ако клиентите решат да го направят и помогнат на Volvo Cars да направи автомобилите си по-безопасни.

Позволявайки на клиентите да избират и да бъдат част от подобряването на нивата на безопасност и безопасността на движението по този начин, Volvo Cars може да прави непрекъснати и много по-бързи подобрения на своите автомобили, като постоянно подобрява нивата на безопасност. Тези данни ще включват непрекъсната информация за околната среда на автомобила от сензори като LiDAR с висока разделителна способност, доставени от технологичната компания Luminar.

Освен съвместната работа с ключови партньори Volvo Cars ще предприеме и вътрешна разработка на софтуер, тъй като привлекателността на автомобила все повече се определя от софтуерните функции, а не от традиционните автомобилни атрибути.

Следващото поколение изцяло електрически модели на Volvo, включително напълно електрическия наследник на XC90, ще работи със собствената операционна система (OS) на Volvo Cars, наречена VolvoCars.OS, за по-бързо и по-гъвкаво развитие. Заедно с по-честите актуализации по въздуха на автомобилите на клиентите през целия им живот, целта на компанията е да подобрява автомобилите на Volvo всеки ден.

VolvoCars.OS ще действа като дъщерна система за електрически автомобили на Volvo. Тя включва различните операционни системи на компанията в автомобила и облака, създавайки една кохерентна софтуерна операционна среда. Основните операционни системи включват Android Automotive OS, QNX, AUTOSAR и Linux.

Чрез разнообразни интерфейси за приложно програмиране (API), включително предварително обявения разширен API за автомобили, VolvoCars.OS дава на разработчиците достъп до функции в автомобила като данни от сензорите му, потребителски интерфейси и базирани на облака функции като данни за модела, предмет на съгласието на клиента. Това позволява на разработчиците да създават нови услуги и приложения за автомобили Volvo.

Бързо преминавайки към превръщането си в компания с изцяло електрически автомобили, Volvo Cars се доближава и до развитието и производството на технологии за батерии и се стреми да приспособи бъдещите такива към нуждите на своите клиенти: по-голям пробег и по-кратко време за зареждане.

Компанията ще направи това, като подобри технологията на литиево-йонните батерии при предстоящото второ поколение електрически автомобили, като започне с изцяло електрическия наследник на своя флагман XC90.

До средата на десетилетието, когато представя своето трето поколение електрически автомобили, започвайки с наследника на най-продавания си средноразмерен SUV XC60, Volvo Cars планира допълнително да подобри гамата и да интегрира батерията в пода на автомобила, използвайки клетъчната структура за цялостна твърдост на автомобила и подобряване на ефективността.

В близко бъдеще Volvo Cars планира да работи с водещата шведска компания за батерии Northvolt, за да увеличи допълнително енергийната плътност в своите акумулаторни клетки с до 50% в сравнение с това, което се предлага на пазара днес. По-късно през това десетилетие Volvo Cars също се стреми да пробие важния етап от енергийната плътност от 1000 Wh / l, за да постигне 1000 км реален пробег.

Очаква се настоящите времена за зареждане да бъдат намалени почти наполовина до средата на десетилетието, благодарение на по-добрата технология на батерията и непрекъснатите подобрения на софтуера и технологията за бързо зареждане.

Не на последно място по важност в следващото поколение изцяло електрически автомобили на Volvo Cars, клиентите могат да очакват автомобил, който се подобрява всеки ден и предлага просто, спокойно и безпроблемно потребителско изживяване на Volvo - от вземането на автомобил, до това да бъдете вътре в него и да го контролирате от мобилния си телефон.

Volvo Car Group беше първият производител на автомобили, който представи автомобили с информационно-развлекателна система, задвижвана от Android Automotive OS с вградени Google Assistant, Google Maps и Google Play. Сега компанията продължава стратегическото си сътрудничество с Google, за да изведе информационно-развлекателната система и свързаността на следващото ниво.

Следващото поколение на подхода на Volvo Cars към потребителското изживяване е част от VolvoCars.OS, част от различните операционни системи в електрическите Volvo автомобили и облака, и започва с Android Automotive OS и нов подход в дисплея на автомобила.

Преплитайки инженерство и дизайн, Volvo Cars и Google заедно изграждат потребителско изживяване за удобство, за да оптимизират безопасността. Дизайнът на потребителското изживяване е изграден върху ясна информация за водача според нивото на уместност, докато сте зад волана.

Още от Моторни спортове

Виж всички