Volvo представи технологична революция

Volvo представи технологична революция

Volvo Cars представи своята бъдеща технологична пътна карта по време на Volvo Cars Tech Moment, онлайн технологично събитие, коетo илюстрира превръщането на компанията в електрически премиум автомобилен бранд и световен лидер в бързоразвиващия се премиум електрически сегмент до 2030 г.

По време на събитието на живо от Гьотеборг, Швеция, компанията даде на публиката първи поглед върху технологиите, които са в основата на бъдещето на Volvo Cars, при което всички следващи поколения автомобили ще бъдат изцяло електрически. Представители на компаниите Google, Luminar, Northvolt и NVIDIA също се присъединиха и дадоха своя принос към събитието.

Volvo Cars Tech Moment включи набор от ключови бележки и интерактивни сесии с въпроси и отговори, които предоставиха нови вълнуващи подробности в области като пътя на компанията към пълна електрификация, нейната амбиция да предприема все по-вътрешни разработки на софтуер, планове й за следващото поколение безопасност и план за въвеждане на автономното шофиране.

Като част от събитието, компанията представи и бъдещия си подход към информационно-развлекателната система и концептуален автомобил, който визуализира своята технологична пътна карта и който показва прозрение за бъдещето на дизайна в чисто електрическата ера.

Следващото поколение автомобили Volvo ще бъде най-сигурното в компанията досега, благодарение на авангардни софтуерни и хардуерни технологии, съчетани с непрекъснати и по-бързи подобрения на функциите за безопасност с помощта на данни в реално време.

Volvo Cars винаги е възприемала основан на данни подход към безопасността, използвайки данни за трафика от реални ситуации, за да разработи нови технологии за безопасност и да направи автомобилите си още по-сигурни. За своето следващо поколение автомобили, Volvo Cars сега се стреми към обработка на данни от клиентски автомобили в реално време, ако клиентите решат да го направят и помогнат на Volvo Cars да направи автомобилите си по-безопасни.

Позволявайки на клиентите да избират и да бъдат част от подобряването на нивата на безопасност и безопасността на движението по този начин, Volvo Cars може да прави непрекъснати и много по-бързи подобрения на своите автомобили, като постоянно подобрява нивата на безопасност. Тези данни ще включват непрекъсната информация за околната среда на автомобила от сензори като LiDAR с висока разделителна способност, доставени от технологичната компания Luminar.

Освен съвместната работа с ключови партньори Volvo Cars ще предприеме и вътрешна разработка на софтуер, тъй като привлекателността на автомобила все повече се определя от софтуерните функции, а не от традиционните автомобилни атрибути.

Следващото поколение изцяло електрически модели на Volvo, включително напълно електрическия наследник на XC90, ще работи със собствената операционна система (OS) на Volvo Cars, наречена VolvoCars.OS, за по-бързо и по-гъвкаво развитие. Заедно с по-честите актуализации по въздуха на автомобилите на клиентите през целия им живот, целта на компанията е да подобрява автомобилите на Volvo всеки ден.

VolvoCars.OS ще действа като дъщерна система за електрически автомобили на Volvo. Тя включва различните операционни системи на компанията в автомобила и облака, създавайки една кохерентна софтуерна операционна среда. Основните операционни системи включват Android Automotive OS, QNX, AUTOSAR и Linux.

Чрез разнообразни интерфейси за приложно програмиране (API), включително предварително обявения разширен API за автомобили, VolvoCars.OS дава на разработчиците достъп до функции в автомобила като данни от сензорите му, потребителски интерфейси и базирани на облака функции като данни за модела, предмет на съгласието на клиента. Това позволява на разработчиците да създават нови услуги и приложения за автомобили Volvo.

Бързо преминавайки към превръщането си в компания с изцяло електрически автомобили, Volvo Cars се доближава и до развитието и производството на технологии за батерии и се стреми да приспособи бъдещите такива към нуждите на своите клиенти: по-голям пробег и по-кратко време за зареждане.

Компанията ще направи това, като подобри технологията на литиево-йонните батерии при предстоящото второ поколение електрически автомобили, като започне с изцяло електрическия наследник на своя флагман XC90.

До средата на десетилетието, когато представя своето трето поколение електрически автомобили, започвайки с наследника на най-продавания си средноразмерен SUV XC60, Volvo Cars планира допълнително да подобри гамата и да интегрира батерията в пода на автомобила, използвайки клетъчната структура за цялостна твърдост на автомобила и подобряване на ефективността.

В близко бъдеще Volvo Cars планира да работи с водещата шведска компания за батерии Northvolt, за да увеличи допълнително енергийната плътност в своите акумулаторни клетки с до 50% в сравнение с това, което се предлага на пазара днес. По-късно през това десетилетие Volvo Cars също се стреми да пробие важния етап от енергийната плътност от 1000 Wh / l, за да постигне 1000 км реален пробег.

Очаква се настоящите времена за зареждане да бъдат намалени почти наполовина до средата на десетилетието, благодарение на по-добрата технология на батерията и непрекъснатите подобрения на софтуера и технологията за бързо зареждане.

Не на последно място по важност в следващото поколение изцяло електрически автомобили на Volvo Cars, клиентите могат да очакват автомобил, който се подобрява всеки ден и предлага просто, спокойно и безпроблемно потребителско изживяване на Volvo - от вземането на автомобил, до това да бъдете вътре в него и да го контролирате от мобилния си телефон.

Volvo Car Group беше първият производител на автомобили, който представи автомобили с информационно-развлекателна система, задвижвана от Android Automotive OS с вградени Google Assistant, Google Maps и Google Play. Сега компанията продължава стратегическото си сътрудничество с Google, за да изведе информационно-развлекателната система и свързаността на следващото ниво.

Следващото поколение на подхода на Volvo Cars към потребителското изживяване е част от VolvoCars.OS, част от различните операционни системи в електрическите Volvo автомобили и облака, и започва с Android Automotive OS и нов подход в дисплея на автомобила.

Преплитайки инженерство и дизайн, Volvo Cars и Google заедно изграждат потребителско изживяване за удобство, за да оптимизират безопасността. Дизайнът на потребителското изживяване е изграден върху ясна информация за водача според нивото на уместност, докато сте зад волана.

Още от Моторни спортове

Виж всички