Спортист №1 за месец май Йосиф Миладинов: Нямам очаквания за олимпийски медал, защото не искам да бъда разочарован

Сребърният медалист на 100 метра бътерфлай от Европейското първенство по плуване в Будапеща през миналия месец Йосиф Миладинов беше избран за спортист №1 на месец май в анкетата на Пресклуб “България”. В унгарската столица той спечели сребърното отличие с нов национален рекорд от 50.93 стотни, като беше изпреварен единствено от суперзвездата Крищоф Милак.

“Искам да благодаря на федерацията по плувни спортове за голямата подкрепа, която получих на Европейското първенство и за подготовката ни през цялата година. Искам специално да благодаря на г-н Аврамчев, г-н Минковски и г-н Бобев, както и на моите спонсори, семейството ми, което също много ме подкрепяше. Беше едно много успешно състезание, за което съм щастлив и благодарен, че така се случи. Надявам се в бъдеще на още такива успехи.

Навършващият 18 години следващата седмица пловдивчанин остава здраво стъпил на земята и не иска да се ангажира с обещания за представянето си на Олимпийските игри в Токио:

“Никога нямам очаквания за олимпийски медал, защото накрая не искам да бъда разочарован - отивам с целта да си подобря времето, да направя едно добро класиране и най-вече да направя България горда, че съм отишъл на такова голямо състезание и съм се състезавал за България. Нямам очаквания за медал, може би някои хора имат, но не мога да обещая такива големи неща”, добави пловдивчанинът.

Селекционерът на националния отбор Кристиян Минковски заяви следното: “Очаквах постижението, което той постигна - дори ще кажа, че има малко резерви, които може би от напрежението изиграха негативен момент за още по-силно постижение. Относно класирането - в плуването последните години разликите са толкова малки, че еднакво подготвени състезатели ги делят класирането с малко доза късмет. Надявам се да доразвием постижението на Европейското първенство за юноши и на Олимпийските игри.”

Той обърна внимание и представянето на целия национален отбор в Будапеща, като пожела да поздрави състезателите. “Искам да отбележа четвъртото място на Антъни, полуфиналите на Любчо Епитропов и Диана Петкова и спечелените от тях квоти, поставените седем национални рекорда, които са с изключително висока стойност. Искам също така да благодаря на целия треньорски екип и ръководството на федерацията за подкрепата, която сме получили дотук и продължаваме да получаваме.”

Минковски добави, че очаква още родни състезатели да покрият олимпийски нормативи на последната олимпийска квалификация в София следващата седмица: “Очакваме да има още две квоти на Габриела Георгиева и Йордан Янчев и правим всичко възможно това да се случи. В САЩ има участие от Калоян Братанов, който също е близо до “А” норматив. Състезателите с “Б” нормативи също имат шанс да бъдат поканени, така че до последно ще чакаме.”

Снимки: Владимир Иванов/Sportal.bg

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти