Балкан се доближи до бронза в НБЛ

Отборът на Балкан (Ботевград) направи първата от общо двете крачки към бронзовите медали в Националната Баскетболна Лига. Воденият от сръбския специалист Йовица Арсич тим записа победа над Академик (Пловдив) с крайното 82:68 (25:17, 20:21, 16:14, 21:16) в мач №1 от серията в “Арена Ботевград”.Вторият двубой между двата тима ще се проведе в четвъртък (20 май) от 19:00 часа на територията на пловдивчани. Ако Академик успее да постигне победа и да изравни резултата, то последният трети мач от серията ще се проведе на 23 май в Ботевград.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Двата отбора дадоха резултатно начало на срещата с много промени на водачеството в първите три минути игра. Балкан успя много бързо да намери точния мерник и да запише бързи две тройки на сметката си чрез Божидар Аврамов и Давонтей Джордан, които изведоха “зелените” до преднина от две точки при 8:6. Академик не се отказваше да преследва своя съперник и чрез почти безпогрешната си стрелба за две точки в началото на двубоя (6/7) успя да си осигури актив при 10:12. 

Ботевградчани нанесоха първия удар в мача в следващите няколко минути, след като регистрираха серия от 11:2 в своя полза, за да се отскубнат на седем аванс пред Академик при 21:14. Домакините запазиха солидната си преднина до самия край на частта, като тройка на Чеймбърс и кош от наказателната линия на Димитър Димитров оформиха крайното 25:17 след първите 10 минути игра.ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Академик продължаваше да изпитва затруднения в нападение и в началото на втората част. Балкан отвори двуцифрена разлика в резултата при 28:17, преди Обрад Томич да сложи край на черната серия на гостите с хубав пробив за 28:19. Балкан запази самообладание и отново се изстреля на повече от 10 точки пред своя съперник след поредна тройка на Чеймбърс, но пловдивчани започнаха да набират скорост и стопиха разликата на едва 4 точки при 33:29 след серия от осем поредни. 

Центърът на Балкан Дарко Балабан и гарда Станимир Маринов комбинираха усилията си, за да сложат спирачка на устрема на гостите и да изведат своя тим отново до аванс, близък до двуцифрените размери - 39:30. Академик отново успя да се възползва от няколко поредни грешни отигравания на “зелените” и да свали дефицита си на пет точки, но частта приключи с два точни изстрела от линията на Балабан, който осигури седемточков аванс на Балкан на полувремето при 45:38.ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:Двата тима се захапаха здраво в третата четвърт и не позволяваха лесни точки в първите четири минути от частта. Ниската резултатност устройваше повече Балкан, който продължаваше да води в двубоя при 51:42. За пореден път в мача Академик натисна своя съперник, точно когато той се опитваше отново да се измъкне на разлика. 

Пловдивчани намалиха изоставането си на пет точки при 51:46, но след това Балкан реагира моментално със серия от 6:0, за да се измъкне от капана на гостите при 57:46. Гостите от Пловдив отново се разиграха и направиха нов опит да стопят изоставането си, но страхотно включване на Николай Грозев от пейката на ботевградчани спаси домакините от по-сериозни трудности - 61:52 след края на третата част.ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Интригата започна да си отива от зала “Арена Ботевград” още в началото на последната четвърт, след като Балкан тръгна в частта с минисерия от 6:2, за да поведе с 13 точки при 67:54. Ботевградчани продължаваха да държат идентична разлика при преполовяването на частта, а няколко поредни пропуска от тройката на гостите направиха задачата им все по-трудна. 

Перфектен изстрел от далечно разстояние на Станимир Маринов категорично пречупи гостите, тъй като преднината на Балкан се покачи на 16 точки при 75:59. Играта се накъса с много нарушения до края на мача, но все пак Балкан задържа солидния си аванс и взе първия мач за бронза с крайното 82:68.Сияни Чеймбърс и Дарко Балабан поведоха ботевградчани към успеха с по 16 точки всеки, Николай Грозев наниза 14 от пейката, а Станимир Маринов се включи с 12 точки. Йере Вучица бе над всички за Академик с “дабъл-дабъл” от 27 точки и 11 борби. Капитанът Васил Бачев добави 13 точки, а Николай Николов се разписа с 10 точки.БАЛКАН: Сияни Чеймбърс 16, Давонтей Джордан 7, Божидар Аврамов 8, Димитър Димитров 6, Дарко Балабан 16 (Николай Грозев 14, Станимир Маринов 12, Денислав Вутев 3, Златко Христов, Марин Маринов, Илиян Пищиков)АКАДЕМИК: Джахий Карсън 6, Васил Бачев 13, Николай Николов 10, Обрад Томич 6, Йере Вучица 27 (Мартин Сотиров 2, Адриян Секулов 2, Антъни Гуджино 2, Томислав Минков, Николай Титков)Снимки: Балкан

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти