Лил сбърка, ПСЖ се доближи само на точка преди финала на сезона

Водачът във френското първенство Лил не успя да победи гостуващия Сент Етиен и мачът помежду им завърши 0:0. По този начин отборът на Кристоф Галтие вече има само точка преднина пред втория Пари Сен Жермен. Шампионите разгромиха с лекота Реймс с 4:0 и съхраниха шансовете си да спечелят титлата. 

ПСЖ обаче е в по-неизгодна позиция преди последния кръг. Лил ще гостува на Анже и зависи изцяло от себе си. С победа "песовете" ще станат шампиони за първи път от 2011 година. В същото време ПСЖ ще посрещне борещия се за оцеляването си Брест, който ще се нуждае поне от точка, за да е сигурен, че ще остане в Лига 1.

Ако Лил беше победил Сент Етиен, във финалния ден от сезона щеше да триумфира дори и при равенство, но сега ситуацията е различна. През първото полувреме чисто положение пропусна Луис Араужо, а гостите се защитаваха стабилно и не допуснаха други опасности пред вратата си.

След почивката Лил доминираше в притежанието на топката, но не намираше начин да изненада противниковата отбрана. Чак в добавеното време резервата Юсуф Язъджъ беше близо до гола, но след неговия удар топката срещна гредата. 

ПСЖ си реши мача с Реймс много бързо. Още в началото Юнус Абделхамид спря с ръка топката след удар на Килиан Мбапе и беше изгонен с директен червен картон, а Неймар реализира дузпата за 1:0. В 24-ата минута Мбапе открадна топката от защитник на гостите и простреля Предраг Райкович с 26-ия си гол от началото на сезона в Лига 1.

През второто полувреме ПСЖ намали оборотите, за да пази сили за предстощия в сряда финал за Купата на Франция срещу Монако. Въпреки това, отборът на Маурисио Почетино стигна до още два гола, дело на капитана Маркиньос в 68-ата минута и резервата Мойс Кийн в 89-ата.

Монако запази третото си място с победа срещу Рен - 2:1. Висам Бен Йедер откри резултата в 16-ата минута след пас на Александър Головин, а в 29-ата руският национал сам вкара втория гол. В средата на второто полувреме Аксел Дизази си заби автогол, но Монако удържа преднината си, за което помогна и червеният картон на Дамиен да Силва от Рен в 85-ата минута.

Монако има с точка повече от Лион, който разгроми с 5:2 като гост Ним и го прати в Лига 2. Само победа щеше да запази шансовете на домакините да оцелеят, но те бяха тотално надиграни от състава на Руди Гарсия. Лукас Пакета вкара два гола, а поведнъж за Лион се разписаха Мемфис Депай, Усем Ауар и Ислам Слимани. Муса Коне реализира и двете попадения за Ним.

Марсилия постигна драматична победа с 3:2 над Анже. Аркадиуш Милик беше големият герой за тима от "Велодром". Полякът направи хеттрик, а последното му попадение беше от дузпа в четвъртата минута на добавеното време. Преди това гостите изравниха от 0:2, но не можаха да устискат изгодния резултат, Марсилия е на пето място, вече с аванс от три точки пред Ланс, който беше разгромен с 0:3 от Бордо.

На дъното също е интересно. Важни победи взеха Страсбург и Лориен, съответно срещу Ница и Метц. Под чертата засега е Нант, въпреки разгромния успех с 4:0 срещу аутсайдера Дижон. 

Още от Футбол свят

Виж всички