Историческа четвърта световна титла за "гранита" Марк Селби!

Най-големият последовател на стоицизма в снукъра Макр Селби влезе в историята на джентълменския спорт с успех 18:15 във фантастичния финал на Световното първенство в "Крусибъл" срещу Шон Мърфи.

"Той е като супер гранит. Познавам го от 9-годишен и винаги е бил такъв, за мое съжаление. Той ме пречупи вчера в мач от такъв калибър и вероятно това си оказа решаващото влияние. Животът беше много тежък през последната година заради коронавируса. Огромни благодарности за всички зрители днес, защото за тях също годината е била много трудна. Спортът е нищо без фенове и сме много въодушевени да имаме пълен капацитет днес. Заради вас се съживих днес, благодаря. Крис Хенри с нищо не ми помогна днес (смее се). С него работим от 2013-а и му благодаря за всичко, но утре си уволнен. Спечелихме много турнири и сме много близки. Разочарован съм, но пък се радвам, че участвах в страхотен мач", каза невероятният Шон Мърфи след края на срещата.

"Невероятно е това, което се случва. Ще ми се да бях говорил преди Шон, защото той направи фантастична реч. Страхотна мечта, която имах, да бъда сравняван с другите четирикратни шампиони. Шон игра фантастично през целия мач, страхотен играч и страхотен посланик на играта, радвам се да го видя отново на най-високо ниво. Беше трудно преди няколко години, беше ми тежко, семейството ми беше до мен в тези моменти неизменно. Благодаря и на Шон, че отвори вратата на Крис Хенри за другите играчи като мен. Треньорът направи чудеса с моята увереност по време на играта. Той сигурно е спечелил вече 50-ина турнира през последните месеци. Надявам се някой ден да се върна на първо място в света, сега съм на правилната посока", каза новият световен шампион Марк Селби.

Веселяка от Лестър получи най-ценната титла в джентълменския спорт от Бари Хърн, който се оттегля от поста председател на World Snooker, но остава завинаги човека, извел снукъра до най-високата международна сцена. Селби заслужи и чек за 500 000 паунда, както и прозвището четирикратен световн шампион - само Стивън Хендри, Стив Дейвис, Рони О'Съливан и Джон Хигинс са покорявали "Крусибъл" толкова пъти.

103! Падна рекордът за сенчъри брейкове на Световното по снукър

Мърфи не можа да подобри рекорда за най-голяма пауза между две спечелени световни титла, след като през 2005-а я заслужи за първи път. Върховото постижение в това отношение остава дело на Марк Уилямс (2003-2018), но Магьосника заслужава единствено аплодисменти за цялостното си представяне в шефилдския "театър на мечтите", макар за трети път да загуби финал.

Изненадващо или не, ранният тактически сблъсък в откриващия фрейм беше спечелен от Мърфи най-вече заради брилянтен дълъг удар по червена, която влезе само заради високата скорост - един от най-качествените удари в целия турнир. Точно когато обаче се очакваше да направи голям брейк, той пропусна елементарна розова за десния среден и си седна при само 28-4.

Както досега се случваше във финала, Селби доста по-плавно и без толкова усилия направи печеливш халф-сечнъри брейк от 66 точки за 15:11, а и късметът го покри за последната реализирана червена, защото тя влезе едва след моментно "колебание" между челюстите на горния десен джоб.

Друг постоянно съпътстващ проблем на Мърфи досега в "Крусибъл" като цяло тази година - или слаб разбиващ удар, оставящ налична дълга червена (реализирана обикновено майсторски от Селби), или слаб последващ защитен удар. Веселяка от Лестър вкара оставена червена в средния ляв джоб, а после направи изкусен кенън. Последва и шот-ту-натинг за продължение на брейка, но заради слабите позиционни удари той вече сбърка следващия компенсиращ удар и си седна при 44. Мърфи обаче спря на едва 30 точки на сметката си, вкарвайки бялата в средния десен джоб в стремежа си да премести последната трудна червена, залепена за борда. Селби не можа два пъти да вкара сложни 1-точкови топки и съперникът му се върна на масата, като разчисти до черна с красив брейк от 42 за 15:12!

Втори пореден фрейм започна с грешка на Магьосника още от първия му удар, който остави готова червена за Селби. Веселяка от Лестър постави противника в неудобна ситуация с перфектния си разбиващ удар, но шампионът от 2005-а направи грешка. Трикратният победител в "Крусибъл" спря на 40, защото не можа да осъществи кенън и прати бялата на долния борд. Toй обаче моментално получи шанс да атакува сложна червена и се справи брилянтно, показвайки позитивно настроение, вместо мисъл за сейфти. 68 от щеката му и само два фрейма до нова световна титла!

Селби постави снукър с флук зад зелената към червена на основния борд в началото на следващия фрейм, а Мърфи направи фаул, за да подскаже, че резултатът е повлиял на концентрацията му. Последва още един нелеп фаул на Магьосника при опит за сейфти, но после пък той компенсира с прекрасно изпълнение, което раздели червените и прати кюбола до долния борд. Впоследствие се получи любопитна ситуация, в която Селби направи магически защитен удар, но после сгреши и даде шанс на Мърфи да разчисти няколко червени. Шампионът от 2005-а направи много труден и сложен брейк от 58, който му послужи да намали изоставането си на 16:13.

Топките се поразпръснаха след сейфти изпълненията на двамата, преди Магьосника да остави налична червена на съперника и той да получи шанс първи да конструктира печеливш брейк. С доста плавно движение на кюбола и безкомпромисност Селби направи пълно разчистване и съответно втория си сенчъри брейк (трети във финала) - 120 за 17:13.

Мърфи отговори по най-добрия възможен начин с поредица от 100 точки (четвърта във финала) за 17:14, но този път нямаше юмрук във въздуха, защото ситуацията не го предполагаше.

В следващия фрейм Селби сбърка нелесна червена, но все пак такава, която в предишни моменти без толкова напрежение реализираше. Мърфи получи сравнително удобна маса да се възползва от възможността и да постави под по-голяма въпросителна победата на съперника. Поредица от сложни червени и технични комбинации с цветните и разчисти масата с втори последователен сенчъри брейк (пети във финала) от 110 точки за 17:15.

Селби първи се развихри между топките в следващия фрейм, но при 38 на сметката трябваше да вкарва трудна червена в "зеления" джоб и не се справи. Мърфи направи 22, но остана без позиция при още цели шест 1-точкови топки на масата, макар и неразвити. Веселяка от Лестър имаше само 10% успеваемост при дългите удари в тази сесия и не посмя да пробва нов такъв, но пък остави налична червена за Магьосника. Той я реализира и трябваше да "възкръсне" с много трудно вкарване на последната такава, но я остави между челюстите при 57-38. Селби я получи "на тепсия" и се възползва, като само кафявата не бе на оригиналната си позиция и именно нейното вкарване му влоши пласирането за синя. Той се справи изумително с два поредни удара и вкара необходимата финална черна за четвърта световна титла!

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти