Историческа четвърта световна титла за "гранита" Марк Селби!

Най-големият последовател на стоицизма в снукъра Макр Селби влезе в историята на джентълменския спорт с успех 18:15 във фантастичния финал на Световното първенство в "Крусибъл" срещу Шон Мърфи.

"Той е като супер гранит. Познавам го от 9-годишен и винаги е бил такъв, за мое съжаление. Той ме пречупи вчера в мач от такъв калибър и вероятно това си оказа решаващото влияние. Животът беше много тежък през последната година заради коронавируса. Огромни благодарности за всички зрители днес, защото за тях също годината е била много трудна. Спортът е нищо без фенове и сме много въодушевени да имаме пълен капацитет днес. Заради вас се съживих днес, благодаря. Крис Хенри с нищо не ми помогна днес (смее се). С него работим от 2013-а и му благодаря за всичко, но утре си уволнен. Спечелихме много турнири и сме много близки. Разочарован съм, но пък се радвам, че участвах в страхотен мач", каза невероятният Шон Мърфи след края на срещата.

"Невероятно е това, което се случва. Ще ми се да бях говорил преди Шон, защото той направи фантастична реч. Страхотна мечта, която имах, да бъда сравняван с другите четирикратни шампиони. Шон игра фантастично през целия мач, страхотен играч и страхотен посланик на играта, радвам се да го видя отново на най-високо ниво. Беше трудно преди няколко години, беше ми тежко, семейството ми беше до мен в тези моменти неизменно. Благодаря и на Шон, че отвори вратата на Крис Хенри за другите играчи като мен. Треньорът направи чудеса с моята увереност по време на играта. Той сигурно е спечелил вече 50-ина турнира през последните месеци. Надявам се някой ден да се върна на първо място в света, сега съм на правилната посока", каза новият световен шампион Марк Селби.

Веселяка от Лестър получи най-ценната титла в джентълменския спорт от Бари Хърн, който се оттегля от поста председател на World Snooker, но остава завинаги човека, извел снукъра до най-високата международна сцена. Селби заслужи и чек за 500 000 паунда, както и прозвището четирикратен световн шампион - само Стивън Хендри, Стив Дейвис, Рони О'Съливан и Джон Хигинс са покорявали "Крусибъл" толкова пъти.

103! Падна рекордът за сенчъри брейкове на Световното по снукър
103! Падна рекордът за сенчъри брейкове на Световното по снукър

Мърфи не можа да подобри рекорда за най-голяма пауза между две спечелени световни титла, след като през 2005-а я заслужи за първи път. Върховото постижение в това отношение остава дело на Марк Уилямс (2003-2018), но Магьосника заслужава единствено аплодисменти за цялостното си представяне в шефилдския "театър на мечтите", макар за трети път да загуби финал.

Изненадващо или не, ранният тактически сблъсък в откриващия фрейм беше спечелен от Мърфи най-вече заради брилянтен дълъг удар по червена, която влезе само заради високата скорост - един от най-качествените удари в целия турнир. Точно когато обаче се очакваше да направи голям брейк, той пропусна елементарна розова за десния среден и си седна при само 28-4.

Както досега се случваше във финала, Селби доста по-плавно и без толкова усилия направи печеливш халф-сечнъри брейк от 66 точки за 15:11, а и късметът го покри за последната реализирана червена, защото тя влезе едва след моментно "колебание" между челюстите на горния десен джоб.

Друг постоянно съпътстващ проблем на Мърфи досега в "Крусибъл" като цяло тази година - или слаб разбиващ удар, оставящ налична дълга червена (реализирана обикновено майсторски от Селби), или слаб последващ защитен удар. Веселяка от Лестър вкара оставена червена в средния ляв джоб, а после направи изкусен кенън. Последва и шот-ту-натинг за продължение на брейка, но заради слабите позиционни удари той вече сбърка следващия компенсиращ удар и си седна при 44. Мърфи обаче спря на едва 30 точки на сметката си, вкарвайки бялата в средния десен джоб в стремежа си да премести последната трудна червена, залепена за борда. Селби не можа два пъти да вкара сложни 1-точкови топки и съперникът му се върна на масата, като разчисти до черна с красив брейк от 42 за 15:12!

Втори пореден фрейм започна с грешка на Магьосника още от първия му удар, който остави готова червена за Селби. Веселяка от Лестър постави противника в неудобна ситуация с перфектния си разбиващ удар, но шампионът от 2005-а направи грешка. Трикратният победител в "Крусибъл" спря на 40, защото не можа да осъществи кенън и прати бялата на долния борд. Toй обаче моментално получи шанс да атакува сложна червена и се справи брилянтно, показвайки позитивно настроение, вместо мисъл за сейфти. 68 от щеката му и само два фрейма до нова световна титла!

Селби постави снукър с флук зад зелената към червена на основния борд в началото на следващия фрейм, а Мърфи направи фаул, за да подскаже, че резултатът е повлиял на концентрацията му. Последва още един нелеп фаул на Магьосника при опит за сейфти, но после пък той компенсира с прекрасно изпълнение, което раздели червените и прати кюбола до долния борд. Впоследствие се получи любопитна ситуация, в която Селби направи магически защитен удар, но после сгреши и даде шанс на Мърфи да разчисти няколко червени. Шампионът от 2005-а направи много труден и сложен брейк от 58, който му послужи да намали изоставането си на 16:13.

Топките се поразпръснаха след сейфти изпълненията на двамата, преди Магьосника да остави налична червена на съперника и той да получи шанс първи да конструктира печеливш брейк. С доста плавно движение на кюбола и безкомпромисност Селби направи пълно разчистване и съответно втория си сенчъри брейк (трети във финала) - 120 за 17:13.

Мърфи отговори по най-добрия възможен начин с поредица от 100 точки (четвърта във финала) за 17:14, но този път нямаше юмрук във въздуха, защото ситуацията не го предполагаше.

В следващия фрейм Селби сбърка нелесна червена, но все пак такава, която в предишни моменти без толкова напрежение реализираше. Мърфи получи сравнително удобна маса да се възползва от възможността и да постави под по-голяма въпросителна победата на съперника. Поредица от сложни червени и технични комбинации с цветните и разчисти масата с втори последователен сенчъри брейк (пети във финала) от 110 точки за 17:15.

Селби първи се развихри между топките в следващия фрейм, но при 38 на сметката трябваше да вкарва трудна червена в "зеления" джоб и не се справи. Мърфи направи 22, но остана без позиция при още цели шест 1-точкови топки на масата, макар и неразвити. Веселяка от Лестър имаше само 10% успеваемост при дългите удари в тази сесия и не посмя да пробва нов такъв, но пък остави налична червена за Магьосника. Той я реализира и трябваше да "възкръсне" с много трудно вкарване на последната такава, но я остави между челюстите при 57-38. Селби я получи "на тепсия" и се възползва, като само кафявата не бе на оригиналната си позиция и именно нейното вкарване му влоши пласирането за синя. Той се справи изумително с два поредни удара и вкара необходимата финална черна за четвърта световна титла!

Още от Снукър

Виж всички