От епилепсията до шампионка на Великобритания на 200 метра

Британската атлетка Бет Добин сподели своя опит от диагностицирането си  с епилепсия като тийнейджърка и как не е позволила епилепсията да попречи на нейната атлетическа кариера.

Добин е диагностицирана с епилепсия, когато е била само на 14 години. Малко повече от 10 години по-късно Бет ще стане шампионка на Великобритания и ще подобри 34-годишния рекорд на Шотландия на 200 метра. 

26-годишната в момента атлетка не е позволила епилепсия да попречи на нещото, което най-много обича да прави – обиколки на атлетическата писта.  

Добин идва от спортно семейство. Нейният баща Джим Добин е бивш професионален футболист на Селтик, Барнзли и Гримзби.  

“Бях много спортно дете и обичах спорта, когато бях по-малка. Баща ми играеше футбол и се отказа доста късно, така че си спомням – когато той беше млад, наистина беше активен вкъщи и винаги правеше упражнения. 

Започнах да ходя с него да бягам през уикендите. Досаждах му да ме заведе в атлетическия клуб и той го направи, когато бях тийнейджърка, а на мен ми хареса”, разказва Добин. 

Епилепсията

Бет живее с епилепсия от 12 години и е диагностицирана, когато е била на 14. Спомня си какво се е случило, когато е получила първия си припадък. 

“Имах наистина сериозен припадък в училище. Временно загубих движението от едната страната на тялото си и си спомням, че когато бях диагностицирана, всъщност не разбрах. Знаех, че това ужасно нещо ми се е случило и беше травматичен ден в училище. След това прекарах няколко дни в болницата. 

Това промени много неща в живота ми. Бях поставена на лекарства и просто почувствах, че това травмиращо нещо се е случило и животът ми се е променил от него”, продължава разказа за първия си сблъсък с епилепсията шампионката. 

“Въпреки че припадъкът беше наистина лош и беше ужасно преживяване, за мен най-лошата част от епилепсията е вид на това как играe в съзнанието ти и притесненията, които изпитваш за пристъпа”, добавя Добин, която признава, че всеки ден се притеснява да не получи нов пристъп, докато шофира към тренировка. 

През 2018 г. Бет става шампионка на Великобритания на 200 метра за първи път и подобрява рекорда на Шотландия на Сандра Уикатър, който седи на върха в ранглистата от 1984 г.: “Това беше просто сбъдната мечта. Никога не съм си представяла, че ще имам успеха, който постигнах, особено след епилепсията като тийнейджърка и лекарствата, които приемах. Постиженията ми бяха засегнати от всичко това. Не бягах особено бързо, когато бях по-млада, тъй като лекарствата ме връщаха доста назад. 

За мен беше наистина хубаво да спра лекарствата и да мога да продължа с добри изяви в леката атлетика. Познавам много спортисти, които все още са на лекарства и могат да се справят с това. Не мисля непременно, че е необходимо да се откажете от лекарствата, за да се справяте добре в спорта.”

Като участничка на европейски и световни първенства, Добин има силното желание да бяга и на Олимпийските игри в Токио. И за нея отмяната на Игрите в Токио е била като шок, но с оглед на случилите се след това неприятни неща около пандемията, приема спокойно ситуацията. Добин се надява, че Олимпиадата ще се проведе през лятото, дори и при доста необичайни условия. За шотландката Игрите в Токио определено заемат едно от челните места в нейния лист с приоритети. 

За финал тя посъветва младите, които тепърва научават, че имат епилепсия, да бъдат търпеливи и да разчитат на семейството и приятелите, да споделят с тях всичко, което ги притеснява.  

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти