Всичко, което трябва да знаете досега за Суперлигата

Късно снощи, след десетилетия спекулации, в крайна сметка 12 от най-богатите и успешни клубове в Европа обявиха постигането на договореност за създаването на Европейска Суперлига. 

Официално: Войната е факт, Суперлигата стартира въпреки заплахите на УЕФА

В официалното изявление бяха набелязани и някои от важните точки на това споразумение и бъдещите планове свързани с формата на турнира, както и все пак заявеното желание за отношения с ФИФА и УЕФА, както и подпомагане на по-малките тимове, които са част от пирамидата на футболната лига в цял свят. Шефското място на турнира ще бъде заето от президента на Реал Мадрид Флорентино Перес, а вицепрезиденти ще бъдат Андреа Аниели от Ювентус и Джоел Глейзър от Манчестър Юнайтед. Ето и най-важното, което трябва да се знае от заявените планове към този момент:

1. В турнира ще участват 20 клуба - 15 от клубове основатели (Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм, очакванията са на по-късен етап към 12-те оповестени до момента да се включат още три, чийто имена на този етап все още не са изяснени), както и още 5, които ще минат през някаква форма на квалификации, която ще е базирана на постиженията им през предходната кампания.

УЕФА и ФИФА: Клубовете от Суперлигата ще бъдат изхвърлени от всички турнири, ще има тежки последствия и за играчите

2. Срещите ще се играят през седмицата, както и досегашните евротурнири, а клубовете участници няма да напускат своите домашни първенства и ще останат част от сега същестуващия календар на мачовете, изготвян от ФИФА и УЕФА.

3. Очакванията са Суперлигата да бъде стартирана през август (досега евротурнирите в същинската си фаза стартираха през септември), а тимовете ще бъдат разделени на две групи от по десет отбора - те ще играят на разменено гостуване. След това първите три във всяка група ще се класират директно за четвъртфиналите, а четвъртият и петият ще изиграят допълнителен сблъсък в плейофен формат, за да определят последните два отбора в тази фаза. На този етап не е ясно дали ще има форма на кръстосване между двете групи под някаква форма или не. Четвъртфиналният и полуфиналният кръг също ще е под формата на директна елиминация, която ще доведе до финал на неутрален терен в края на май.

4. Началото на Суперлигата при мъжете ще даде начало на преговори за изготвяне на подобна лига и при жените

5. Ежегоден турнир от такъв ранг ще даде възможност за значително увеличаване на приходите, както и за подпомагане на структурата на европейския футбол (структурата на европейската футболна клубна пирамида), а отборите участници ще се обвържат с дългосрочно неограничено подпомагане и солидарни плащания, които ще насрастват с приходите на новоучредения турнир. Тези плащания, се казва в изявлението, ще бъдат значително по-големи от досега генерираните и се очаква да достигнат до 10 милиарда евро по време на първоначалния период на ангажиментите на клубовете основатели.

От Ювентус не гарантират успешен старт на Суперлигата

6. Състезанието ще е изградено на сериозна финансова основа, а всички клубове основатели са поели ангажименти за разходите по първоначалната рамка. В замяна на тази тяхна обвързаност, те ще получат по 3.5 милиарда всеки за инвестиции в инфраструктура и финансови проблеми свързани с кризата причинена от пандемията COVID-19, която нанесе сериозни поражения на тимовете по цял свят.

Аниели и основателите на Суперлигата напуснаха Асоциацията на европейските клубове

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти