Всичко, което трябва да знаете досега за Суперлигата

Късно снощи, след десетилетия спекулации, в крайна сметка 12 от най-богатите и успешни клубове в Европа обявиха постигането на договореност за създаването на Европейска Суперлига. 

Официално: Войната е факт, Суперлигата стартира въпреки заплахите на УЕФА
Официално: Войната е факт, Суперлигата стартира въпреки заплахите на УЕФА

В официалното изявление бяха набелязани и някои от важните точки на това споразумение и бъдещите планове свързани с формата на турнира, както и все пак заявеното желание за отношения с ФИФА и УЕФА, както и подпомагане на по-малките тимове, които са част от пирамидата на футболната лига в цял свят. Шефското място на турнира ще бъде заето от президента на Реал Мадрид Флорентино Перес, а вицепрезиденти ще бъдат Андреа Аниели от Ювентус и Джоел Глейзър от Манчестър Юнайтед. Ето и най-важното, което трябва да се знае от заявените планове към този момент:

1. В турнира ще участват 20 клуба - 15 от клубове основатели (Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм, очакванията са на по-късен етап към 12-те оповестени до момента да се включат още три, чийто имена на този етап все още не са изяснени), както и още 5, които ще минат през някаква форма на квалификации, която ще е базирана на постиженията им през предходната кампания.

УЕФА и ФИФА: Клубовете от Суперлигата ще бъдат изхвърлени от всички турнири, ще има тежки последствия и за играчите
УЕФА и ФИФА: Клубовете от Суперлигата ще бъдат изхвърлени от всички турнири, ще има тежки последствия и за играчите

2. Срещите ще се играят през седмицата, както и досегашните евротурнири, а клубовете участници няма да напускат своите домашни първенства и ще останат част от сега същестуващия календар на мачовете, изготвян от ФИФА и УЕФА.

3. Очакванията са Суперлигата да бъде стартирана през август (досега евротурнирите в същинската си фаза стартираха през септември), а тимовете ще бъдат разделени на две групи от по десет отбора - те ще играят на разменено гостуване. След това първите три във всяка група ще се класират директно за четвъртфиналите, а четвъртият и петият ще изиграят допълнителен сблъсък в плейофен формат, за да определят последните два отбора в тази фаза. На този етап не е ясно дали ще има форма на кръстосване между двете групи под някаква форма или не. Четвъртфиналният и полуфиналният кръг също ще е под формата на директна елиминация, която ще доведе до финал на неутрален терен в края на май.

4. Началото на Суперлигата при мъжете ще даде начало на преговори за изготвяне на подобна лига и при жените

5. Ежегоден турнир от такъв ранг ще даде възможност за значително увеличаване на приходите, както и за подпомагане на структурата на европейския футбол (структурата на европейската футболна клубна пирамида), а отборите участници ще се обвържат с дългосрочно неограничено подпомагане и солидарни плащания, които ще насрастват с приходите на новоучредения турнир. Тези плащания, се казва в изявлението, ще бъдат значително по-големи от досега генерираните и се очаква да достигнат до 10 милиарда евро по време на първоначалния период на ангажиментите на клубовете основатели.

От Ювентус не гарантират успешен старт на Суперлигата
От Ювентус не гарантират успешен старт на Суперлигата

6. Състезанието ще е изградено на сериозна финансова основа, а всички клубове основатели са поели ангажименти за разходите по първоначалната рамка. В замяна на тази тяхна обвързаност, те ще получат по 3.5 милиарда всеки за инвестиции в инфраструктура и финансови проблеми свързани с кризата причинена от пандемията COVID-19, която нанесе сериозни поражения на тимовете по цял свят.

Аниели и основателите на Суперлигата напуснаха Асоциацията на европейските клубове
Аниели и основателите на Суперлигата напуснаха Асоциацията на европейските клубове

Още от Футбол свят

Виж всички