Световната шампионка Насър ще се яви в съда през април

Световната шампионка на 400 метра от Доха 2019 Салва Аид Насър ще има двудневно обжалване през следващия месец, което може да доведе до забрана за участие на Олимпийските игри в Токио заради нарушаване на антидопинговите правила. 

Спортният арбитражен съд (CAS) обяви, че ще разгледа делото с участието на 22-годишната атлетка на 22 и 23 април. 

Световната антидопингова агенция (WADA) и Световната атлетика подадоха жалби в CAS, за да оспорят решението на независимия трибунал от миналата година, който отмени временното наказание на Насър. Тогава от трибунала не потвърдиха пропуснатия допинг тест на Насър от 12 април 2019 г., който щеше да е трети пропуснат за нея в рамките на 12 месеца. 

Решението от обжалването може да бъде обявено спешно, тъй като турнирите от Диамантената лига трябва да запознат още през май. Първото състезание е планирано в Рабат (Мароко) на 23 май. 

Бягането на 400 метра при жените на Олимпийските игри в Токио пък трябва да се проведе от 3 до 6 август. 

Насър записа най-бързото бягане на 400 метра от жена от 1985 г., след като спечели световната титла в Доха през 2019 г. с резултат от 48.14 секунди, докато все още беше под разследване. 

Тя получи право да запази световната си титла, въпреки че беше обвинена от Съюза за чиста атлетика, че пропуснатите допинг проверки от нея са на база неправилно актуализиране на базата данни, в която подробно се вижда къде могат да бъдат открити спортистите за допинг проби. 

Атлетите получават 2-годишни наказания при три пропуснати проверки в рамките на една година. 

Насър обаче отрече да е имало неправомерни действия от нейна страна през миналата година, когато разследването беше разкрито, и каза, че на всеки спортист може да се случи да пропусне три допинг проверки. 

Нейното временно наказание беше отменено от трибунала в Лондон, тъй като пропуснатите от нея проверки от март 2019 г. до януари 2020 г. се броят за повече от една година според антидопинговите правила. 

Тогава беше съобщено и за четвърто възможно антидопингово нарушение, след като се оказа, че тя не е била открита за допинг контрол и през април 2019 г., когато служители са я потърсили в нейното жилище в Бахрейн. 

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти