Австралийски маниак на спортната история иска медал на 100 метра от Олимпийските игри в Токио

В 125-годишната история на модерните олимпийски игри само двама австралийци са печелили медали в спринта на 100 метра. Стан Роули се окичва с бронзов медал на Игрите в Париж през 1900 г., а Хектор Хогън повтаря постижението му на Олимпиадата в Мелбърн през 1956 г. 

Роън Браунинг си осигури място на Олимпийските игри в Токио, след като бяга 10.05 секунди и така стана първият австралиец от 17 години, който ще участва на форум под петте преплетени кръга в спринта на 100 метра при мъжете. Но той иска нещо повече – не само участие, но и да стане третият австралиец с медал от олимпийски игри в спринта. 

Австралия ще има спринтьор на 100 метра на олимпийски игри за първи път от 17 години

“Аз съм маниак на спортната история. Обичам да гледам видеа и да гледам данни от минали спринтьори. Австралия не е имала олимпийски медалист на 100 метра от Хък Хогън. Но въпросът е защо не? Защо не аз, защо не някой друг австралиец? За много случайни фенове е лесно да отпишат австралийските атлети, защото в историята не са печелили медали на най-високите нива”, сподели младият спринтьор пред Guardian Australia.  

“Трябва само един човек да промени това”, добави Браунинг, който през уикенда бяга 10.05 секунди, за да стане третият най-бърз австралиец в историята. 

“Със сигурност съм се чувствал по-зле”, добави Браунинг. През януари той бяга под 10 секунди (9.96 секунди), но с попътен вятър над допустимите стойности. Той обаче се надява, че в Токио ще бяга под 10 секунди при нормален вятър и това би му осигурило място на подиума.  

“Не се опитвам да бъда Юсейн Болт. Опитвам се да бъда най-добрият атлет, който мога да бъда. Винаги ще държа под око книгите по история. Трябва да искаш да създадеш своята собствена история”, каза още 21-годишният австралиец.  

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти