Олимпийски шампион от Лондон 2012 се отказа от атлетиката

Олимпийският шампион на 50 километра спортно ходене от Лондон 2012 и носител на още три олимпийски медала Джаред Талънт обяви, че прекратява състезателната си кариера. 36-годишният австралиец има и три сребърни медала от световни първенства на 50 км спортно ходене.

Талънт има сребърни отличия в дисциплината от Игрите в Пекин 2008 и Рио де Жанейро 2016 г., както и бронз от Пекин 2008 на 20 км спортно ходене.

Австралиецът се надяваше да завърши кариерата си след Олимпийските игри в Токио, но контузия му попречи да се бори за място в отбора на страната си за Игрите в Япония.

“Бях планирал Токио да бъде моята лебедова песен, но имах редица контузии, като последната спря моята последна подготовка за австралийския шампионат на 50 км спортно ходене този уикенд“, обясни Талент, който започва да се състезава в ранните си тийнейджърски години и дебютира на международната сцена на Световното първенство за младежи в Дебрецен през 2001 г.

“За нещастие това беше последният шанс за мен да се класирам за Токио, така че обявявам отказването си от елитния спорт със смесени емоции”, добави австралиецът.

“Изключително горд съм от това, което постигнах. Медалите, които спечелих от олимпийски игри, са най-важните, тъй като бяха извън най-смелите ми мечти, когато започнах да се занимавам със спортно ходене. Да отида на олимпиада е постижение, но да спечеля медали на три поредни олимпиади е нещо, което няма да забравя”, каза още Талънт.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти