Как критиките за килограми могат да съсипят психиката на един спортист - историята на Холи Брадшоу

Холи Брадшоу спечели бронзов медал в овчарския скок при жените на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Торун по-рано този месец и попълни колекцията си с отличия от такива форуми, след като имаше сребро от Глазгоу 2019 и европейска титла от Гьотеборг 2013. Тя е най-успешната състезателка на Великобритания в овчарския скок в последните години - има още бронз от Световното първенство в зала в Истанбул през 2012 г. и бронз от Европейското първенство на открито в Берлин през 2018 г. При девойките може да се похвали с бронзов медал на Световното първенство в Монктон през 2010 г.

Зад успехите на Брадшоу (б.а. преди Блийсдейл) обаче стоят и много сериозни емоционални травми от по-ранните години, за които тя реши да говори.

“През 2011 и 2012 г. имаше много водещи новини в пресата за Олимпийските игри у дома. Тогава получих много критики относно начина, по който изглеждах, особено за теглото си. В един момент, ако потърсехте името ми в Google, един от най-горните линкове просто казва “Холи Блийсдейл дебела”. Имаше много хора, които казваха, че не приличам на останалите спортисти, така че е ясно, че никога няма да се справя. Когато скочих за №3 в света, все още бях със запазена марка наднормено тегло”, сподели Брадшоу и допълни, че за нея е било много трудно да преодолее обидите и да мисли за постижението си, тъй като всички наоколо са коментирали излишните килограми на 20-годишната спортистка.

“Не съм от онези хора, които могат да кажат “Не ми пука какво мислят хората за мен”. Пука ми. Това всъщност ми създаде много предизвикателства през целия ми живот по отношение на психичното ми здраве. И това е друга причина, поради която се опитвам да популяризирам и повишавам осведомеността за това при по-младите спортисти. Мисля, че сега при тях е още по-лошо заради лайковете в Instagram и Twitter. Страхувам се да мисля какво бих мислила и гледала, ако това беше наоколо тогава”, каза още Брадшоу.

“Толкова ми е мъчно, когато 11, 12-годишни момичета идват при мен и ми казват “Искам да се откажа, защото не изглеждам добре и не искам да бъда по потник по телевизията.” И може да се свърже с това. Причина, единствената причина, поради която нося цяло трико сега, е заради проблемите, които имах като по-млад спортист с тялото си. Няма начин да си покажа корема по телевизията. Няма начин. Няма причина да не го направя, но това се дължи на предизвикателствата, които имах”, коментира Брадшоу трудностите при себе си и младите момичета в спорта сега.

“Просто искам повече момичета, особено младите в спорта, да бъдат подкрепяни през предизвикателствата, които имам. Има толкова много различни форми на тялото и не смятам, че това се празнува достатъчно. Има състезание по лека атлетика за всяко наше по-младо поколение, без значение какъв размер и форма са, всички те трябва да празвуват, никога да не падат”, завърши Брадшоу.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти