Клипове на Тергат и Уанджиру в YouTube вдъхновяват Кипруто преди олимпийския му дебют

Световният бронзов медалист в маратона Амос Кипруто е получил своето вдъхновение за успехите си в шосейните бягания от петкратния световен шампион по крос-кънтри Пол Тергат и от олимпийски шампион в маратона през 2008 г. Самуел Уанджиру.

Кипруто е гледал клипчета на двамата си именити сънародници, за да развие своите качества и сега ще се опита да вложи най-доброто от себе си при олимпийския си дебют в Токио.

“Развих тренировките си и стила си на бягане, гледайки клипове на Тергат и Уанджиру. Търсих видеа в YouTube, защото те ме вдъхновяваха много. Двамата са без съмнение страхотни бегачи, които са постигнали много в своите кариери”, сподели сребърният медалист от маратона на Берлин през 2018 г.

Той даде за пример бягането на Уанджиру на маратона на Чикаго през 2010 г., когато той води ожесточена битка с Цегайе Кабеде, като победата е за Уанджиру с 2:06:24 часа срещу 2:06:43 часа за Кабеде.

“В този клип може да видите, че Уанджиру е зад него на 35-ия и 40-ия километър, но той бяга маратон сякаш участва в щафета. Това показва, че докато бягаш маратони, трябва да имаш този кураж да бягаш по-бързо от очакваното”, добави Кипруто, който направи своя дебют през 2015 г.

Освен с бронзовия медал от Световното първенство в Доха, Кипруто може да се похвали също с победи на маратоните в Рим, Сеул и Токио през 2018 г. Целта му е да подобри личния си рекорд от 2:03:30 часа.

“Постигнах мечтата си да бягам 2:03:30 часа и сега очаквам с нетърпение да подобря личния си рекорд. Не мога да кажа, че ще победя някого, но ще си поставя цел за собствено добро постижение. Когато гледам тези клипове, те ме мотивират много”, каза още кениецът.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти