Елиът Джайълс - драматичната история зад подобряването на 38-годишния рекорд на Себастиан Коу

Елиът Джайълс записа второто най-силно постижение в историята на 800 метра в зала тази зима, след като бяга 1:43.63 минути и подобри 38-годишния рекорд на Великобритания на Себастиан Коу. Но преди тези силни резултати той е трябвало да се пребори с много здравословни трудности.

Когато е на 19 години, британецът е напът да приключи със спорта завинаги след катастрофа с мотор. Той получава тежки наранявания, които за много хора са напълно достатъчни никога повече да не си помислят да бягат отново. Но не и за Джайлс. Той е готов да се бори, за да се върне отново на пистата. И години по-късно тази упорита работа му се отплаща с второ място във вечната ранглиста на 800 метра в зала.

Да се събудиш в болницата

Елиът Джайлс все още е сравнително нов за своя спорт. Той започва да се състезава едва на 16 години и след две години на сериозно бягане, травмата го откъсва от спорта за известно време. Той има счупена тибия и повредено ахилесово сухожилие.

През юли 2014 г. неговият мотор е ударен от кола в централната част на Бирмингам. "По-малкият ми брат по това време беше на гърба на мотора и се преобърна отгоре. Коляното ми беше заклещено между мотора и колата, така че бях в капан. Приземих се на бордюра и ударих главата си", разказа той пред BBC.

Джайлс не помни нищо, докато не се събужда в агония на следващия ден в болница. Всъщност единствените му спомени за инцидента идват от гледането на кадри от видеонаблюдение и спомените на брат му: “За брат ми беше най-страшно, защото той се изправи и видя големия си брат на пода, без да се движи. За щастие в една от колите отзад имаше лекар, който видя цялото нещо и помогна, преди да дойде линейката.”

Атлетът трябва да се учи да ходи отново, но освен това се сблъсква и умствено предизвикателство, докато се мъчи да чете и пише за известно време. Катастрофата се случва в момент, когато той е студент в университета “Сейнт Мери” в Лондон. Есента преподавателите му искат да говорят с него. Те му показват есетата от първата му година и сравнявайки ги с тези от втората, го обвиняват в плагиатство.

“Те бяха като “Наистина - сякаш това не е същият човек”. Тогава трябваше да им кажа, че съм катастрофирал”, споделя Джайлс и пояснява, че преподавателите му са разбрали ситуацията и са се опитали да влязат в положениего му. Той обаче продължава да има проблеми, които с времето успяват да се нормализират. Той повтаря втората година, докато отново се почувства “нормален”.

През януари 2015 г. Джайлс вече може да бяга леко. През февруари същата година прави първата си тренировка на писта. И през април започва да бяга отново. През юли - година след инцидента - Джайлс влиза във финала на 800 метра на шампионата на Великобритания. Оттогава той печели четири титли на Великобритания, участва на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. и стига до полуфинал на световно първенство. Но подобряването на националния рекорд миналия месец го изстреля към голямата световна сцена.

"Винаги съм казвал, че ако мога да се състезавам по начина, по който тренирам, знам, че мога да бъда един от най-добрите в света. Тренирам толкова спокойно, смеейки се с момчетата. Но като отида на състезание, се чувствам като животно в клетка на стартовата линия, дори получавам сърцебиене. Винаги бях нервен дни преди състезание. С течение на времето разбрах, че и аз трябва да започна да се наслаждавам. Нещо просто щракна и разбрах, че всъщност обичам да бягам и да се чувствам свободен. Вече дори не трепвам. Просто се наслаждавам, както на тренировки”, добави още Джайлс.

Тази година за първи път той няма проблеми с контузии и резултатите дойдоха, а Джайлс знае, че трябва да продължи с упоритата работа, ако иска да продължи със силното представяне и на Олимпийските игри в Токио: “Знам, че моите времена са огромна изненада за всички останали, но ги очаквах. Не съм в никаква илюзия - веднъж бягах много бързо. И не очаквам това да се случи отново само с щракване с пръст. Трябва да се върна и да направя още малко.”

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти